Tuesday, July 26, 2016

MAĐARSKA: Vozom iz Budimpešte na primorje

Mađarska železnica MAV Start ima ponudu direktnih sezonski vozova i kursnih kola ka nekoliko turističkih destinacija.U toku sezone saobraćaju direktni vozovi iz Budimpešte za bugarsko primorje za Varnu i Burgas, direktna kola za Split, Rijeku, Pulu, Koper i za Bar. U vreme izrade reda vožnje planirana su i kursna kola za Thessaloniki ali situacija sa grčkom žleznicom i problematika oko migranata dovela je do izostanka kursnih kola za Solun.

BUGARSKO PRIMORJE: Već godinama saobraća sezonski voz Nesebar-Albena (B 1471/140) dva puta nedeljno saobraćaju iz Budimpešte od 17. juna do 2. septembra. Cena povratne karte je 128 Eura do oba grada ali postoje razne povlastice koje treba iskoristiti.

Voz saobraća preko Rumunije, u sastavu ima 2 vagona prve klase (A), jedan vagon restoran (WRbumz), četvoro kušet kola (Bc) te jedna kola za spavanje (WLAB). Kola za spavanje saobraćaju samo za Burgas.

Na bugarsko primorje postoji i druga ruta, preko Srbije. Ruska železnica u letnjem periodu svaki dan šalje iz Moskve preko Budimpešte spavaća kola i za Burgas i za Varnu.

SLOVENAČKO PRIMORJE:  Za slovenačko primorje u letnjoj sezoni saobraća međunarodni noćni brzi voz Istria (B1246/1247), dva puta nedeljno, saobraća ponedeljkom i četvrtkom. U sastavu kompozicije je vagon druge klase (Bvmz), kušet kola (Bc) i vagon za prtljag i bicikle (Ds).

Pored Istre svaki dan saobraća dnevni brzi voz 246/247 pod imenom Agram. U letnjem periodu ima kušet kola i vagon restoran koji saobraćaju svaki dan od Budimpešte do Kopra.

Cena povratne karte preko Ljubljane je 100,7 evra, preko Zagreba 87,70 evra.

HRVATSKO PRIMORJE: Na hrvatsko primorje i ove godine saobraća sezonski voz B 1204/1205 Adria, u sezoni 3 puta nedeljno, utorakom, petakom, nedeljom. Ali ove godine voz Adria saobraćao je za Split i u predsezoni a saobraćaće i posle sezone, od 30. avgusta do 30. septembra. Posle sezone samo dva puta nedeljno utorkom i petkom.

U sastavu voza ima:
- za Rijeku: komfort vagon (WSPz) kušet kola (Bc), spavaća kola (WLAB).
- za Split: jedna češka spavaća kola (WLABmee), dvoja mađarska spavaća kola (WLAB), dvaoja kušet kola (Bc) sa uslugama "MAV Ugostiteljstva", i dvoja kola prvog razreda (A).

Cena povratne karte za Split je 79,50 Eura, za Rijeku 57,60 eura.

CRNOGORSKO PRIMORJE: Svake godine saobraćaju direktna kursna kola iz Budimpešte za Bar. Kao i prethodnih tako i ove godine kursna kola saobraćaju u sastavu brzog voza Panonija. Iz Budimpešte dva puta nedeljno u utorak i u petak. Ova kursna kola saobraćaju u sastavu voza Avala do Subotice, a od Subotice do Bara u sasatvu Panonije. U ponudi je jedan vagon za spavanje (WLAB), dvoja kušet kola (Bc) i jedan vagon prvog razreda (A). U spavaćim i kušet kolima dostupne su usluge "MAV Ugostiteljstva".

Cena povratne karte je 66 Eura (Montenegro Special).

Deteljnije informacije na web portalu mađarske železnice www.mavcsoport.hu, stranica je pored mađarskog jezika dostupna i na nemačkom i na engleskom jeziku.

(26.07.2016)
Keszég Kornél

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA