Saturday, January 19, 2019

MAĐARSKA: Novi red vožnje MAV-Starta (2019)



Prilikom planiranja novog reda vožnje železnička kompanija je uzela u obzir promene u navikama i potrebama putnika da bi novi red vožnje bio što više prilagođen putnicima.

Motorni vozovi desiro su pušteni u saobraćaj na području Debrecena, nekoliko brzih vozova staje na stanici Dunakesi, a uvedeno je i nekoliko novih linija između Budimpešte i Đera, od kojih će jedna da odgovara  putnicima iz ruralnih sredina koji posećuju budimpeštanska pozorišta.
Voz u 21:43 kreće sa Nyugatija umesto iz Cegleda, saobraća produženo do Kečkemeta. Vagoni tipa IC su uvršteni na pravcu Papa-Budimpešta. Proširuje se ponuda u međunarodnom saobraćaju, novina su vozovi
Kluž Napoka-Budimpešta-Beč, noćni voz Budimpešta-Berlin i dnevni voz Budimpešta-Krakov, kao i lokalni pogranični saobraćaj između Pečuja, Mađarbolja i Belog Manastira.

EuroCity voz Transilvanija pruža novu vezu između Beča, Budimpešte i Kluža u Rumuniji. Linija predstavlja i  direktnu vezu između istoka i severozapada Mađarske. Klimatizovane vagone prve i druge klase za ovaj voz  zajednički obezbeđuju MAV-START i rumunska železnička kompanija CFR Calatori. „Transilvanija“  iz Kluža kreće u 7:35 i stiže u Budimpeštu Keleti u 14:20, a nastavlja za Beč u 14:40 gde stiže u 17:21. Voz iz Beča kreće u 10:42, stiže na Keleti u 13:19, a zatim kreće dalje u 13:40  preko Oradee do Kluža, gde stiže u 22:25 po lokalnom vremenu.

Vreme vožnje voza je konkurentno sa drumskim transportom.  Za voz su dostupni MAV-START popusti, karta za Beč stoji 13 evra, do Kluža 15 evra. Tu su i popusti za porodice sa decom.

Ponovo je pokrenuta direktna noćna veza između Budimpešte i Berlina ali preko Poljske. Voz polazi iz Budimpešte Keleti u 19:25,  ide preko Breclava, Bohumina, Vroclava, Frankfurta na Odri i  stiže u Berlin Šarlotenburg u 9:36. U suprotnom pravcu iz Berlina kreće u 18:22 i stiže na železničku stanicu Keleti u 8:35. Između Budimpešte i Berlina putnici mogu birati između spavaćih kola, kušeta i vagona za sedenje.

Pokrenuta je direktna dnevna veza između Budimpešte i Krakova.

Voz Metropolitan Eurocity koji je polazio iz Budimpešte u kasno popodne za Brno sada je produžen do Praga.

Na relaciji Pečuj - Vilanj - Mađarbolj - Beli Manastir, korisnici lokalnog pograničnog saobraćaja, imaju četiri para vozova svaki dan. U Pečuju će biti moguće presedati ka Belom Manastiru i Osijeku, a u suprotnom smeru ka Budimpešti. Cena karte se određuje u skladu sa međunarodnom tarifom.

Voz Citadella će takođe imati vagone za prevoz bicikala u turističkoj sezoni od 20. juna do 24. avgusta, što olakšava putovanje između Budimpešte i provincije u Mađarskoj kao i do Slovenije.


Remontovani CAF vagon ka Beču – samo jedan WRmz fali

Vreme putovanja voza Harghite na relaciji Budimpešta-Brašov je smanjeno za 89 minuta zbog izmene trase voza u Rumuniji tj. bez prolaska preko Targu Mureša; međutim on i dalje povremeno ima i direktan vagon do Targu Mureša. Putovanje između  Brašova i Budimpešte će biti 21 minut kraće.

Na liniji Budimpešta Deli – Zagreb – Budimpešta, međunarodni voz Agram menja ime u Gradec i saobraća će od 15. Juna do 15. Septembra dok dosadašnji Gradec saobraća kao Agram.

Novost je i direktni IC voz Latorca za Potkarpatiju. Tako je moguće doći do Mukačeva u Ukrajini normalnim kolosekom bez dugog čekanja na promenu postolja na vagonima.


Zadnji zajednički IC voz za Sombathelj i Šopron, od novog reda vožnje idu razdvojeno.

U domaćem saobraćaju nema značajnijih promena izuzev manjih sraćenja vremena putovanja.

(19.01.2019.)

3 comments:

  1. Od 1. februara na žalost nijedan voz! Dnevno jedan 711 dizel od Novog Sada do Kelebije i presedanje dalje za Budimpeštu...tuga!

    ReplyDelete
  2. zasto nesaobraca voz do Beograda?

    ReplyDelete

STATISTIKA