Friday, August 25, 2017

MAĐARSKA: Vozom iz Budimpešte na Crno more

hovamegyavonat.blog.hu

I ove letnje sezone Budimpešta ima direktne železničke linije za poznata letovališta na Crnom moru Burgas i Varnu.

Direktni sezonski brzi voz za Burgas saobraća već decenijama. Ovaj voz posebno interesantan bio je bio u vreme postojanja Berlinskog zida kada su turisti iz socijalističkih zemalja letovali na Crnom moru. Posle pada Berlinskog zida, turistima se otvorila mogućnost letovanja na Jadranu i Egejskom moru pa je za Crno more opalo  interesovanje.

Pre deset godina počeo je intenzivan razvoj turizma na bugarskom primorju a samim tim poraslo je interesovanje za putovanje tamo.

MAV Start je uveo sezonski voz  Nesebar/Albena, koji ove sezone iz Budimpešte saobraća  dva puta sedmično, utorkom i sredom, iz Burgasa i Varne sredom i subotom.
Voz saobraća preko Rumunije.

POVOLJNE CITY STAR KARTE

MAV Start nudi povoljne karte za bugarsko primorje, karte City Star su jako povoljne za porodice  i male grupe do pet osoba. Pravilo je kao i u drugim državama,  prvi putnik plaća punu cenu, dok ostali putnici samo polovinu karte, a deca jednu četvrtinu.
 
Slika sa interneta
Cena povratne karte za jednu osobu je 128 Eura. Nije obavezna rezervacija, ali je poželjna da putnik ne bi ostao bez mesta. Za jednu četveročlanu porodicu cena karte za dve odrasle osobe i dvoje dece iznosi 256 evra, plus rezervacija u kušet kolima za četiri osobe još 9,4 evra po osobi za jedan smer (ukupno 75,2 evra), tako na kraju prevoz vozom iznosi 331,2 evra.

KUŠET I SPAVAĆA KOLA

Kompozicija voza Nesebar/Albena u svom sastavu ima i kušet i spavaća kola, madjarski vagoni su solidni, a noćni voz i usluge kušet i spavaćih kola su zaista praktični za put do mora.

Deo kompozicije koji saobraća do Burgasa ima jedna koladrugog razreda, jedna spavaća i jedna kušet kola, dok za Varnu saobraćaju kola drugog razreda i jedna kušet kola.

Doplata za mesto u  kušetu sa 6 ležaja je 9,4 evra dok mesto u odeljcima sa 4 ležaja stoji 14 evra.
U spavaćim kolima u odeljcima sa 3 ležaja mesto je 18,2 evra, sa dva ležaja  27,30 evra, dok je u odeljku sa jednim ležajem 63, 70 evra.

VREME PUTOVANJA

Voz sa stanice Keleti u Budimpešti kreće u 11:10 i posle predjenih 1.102 km u Varni je u 09:05, dok je u Burgasu u 11:30 nakon predjenih 1.242 km.

VOZOM? AVIONOM? BUSOM?

U predhodnom tekstu smo opisali mogućnosti putovanja vozom do Crnog Mora. Da bi tekst bio reprezentativan putovanje vozom moramo da uporedimo sa drugim mogućnostima prevoza do bugarske obale.
 
Slika sa interneta
Najednostavnije je svakako avionom. Trenutno postoji direktna avio veza izmedju Budimpešte i Burgasa, WizzAir niskobudžetna aviokompanija nudi direktni let za bugarsko primorje. Cene se kreću od 15.000-45.000 Ft u jednom pravcu. Interesantno je da kod online rezervacije kod pomenute avio-kompanije cena karte do Burgasa bude oko 50 evra, a povratak oko 100-150 evra, neračunajući prtljag koji se dodatno plaća pa ako računamo jednu veću i jednu manju torbu u odlasku i povratku cena karte se popne na čak 75.000 Ft što je oko 250 evra.
Ako računamo da putuje porodica pomnožimo sa četiti tad izadje čak 1.000 evra samo aviokarta u „niskobudžetnoj“ aviokompaniji. Vozom je to, kao što smo već rekli, u kušet kolima svega 331,2 evra, ostatak 700 evra dovoljan je za letovanje za četiri osobe nedelju dana!

Od budimpeštanske autobuske stanice nedeljno četiti puta saobraća bus za bugarsko primorje, konkretno za Burgas. Ali treba istaći da za put preko 1.000 km, povratna karta za drugu polovinu avgusta za jednu odraslu osobu iznosi 32.900 Ft (106 evra), ako isto uzmemo na primer četvoročlanu porodicu, cene povratne karte autobusom je 130.000 Ft (419 evra), postoji mogućnosti povlastice za decu ali je to mali postotak ako dete zauzima mesto u busu. Vreme putovanje busom iznosi 17-21 sat u jednom pravcu, neračunajući moguće guževe na granicama.


Posle kratne analize sigurno je najefikasnije i najkomotnije naravno što je najvažnije i najeftinije putovati vozom. U Budimpešti turista zalegne i do sutra u podne je na bugarskom primorju, odmoran i naspavan. Svi koji imaju mogućnost da putuju vozom treba da iskoriste tu priliku. Svakako ne treba zaboraviti, da za cenu četiri avio karte porodica može dakupi voznu kartu i da letuje nedelju dana na bugarskom primorju.

25.08.2017.
Keszég Kornél

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA