Thursday, August 8, 2019

RUMUNIJA: Red vožnje rumunskih železnica CFR Calatori (2019)


Novi red vožnje rumunskih železnica CFR Calatori stupa na snagu 4. decembra 2018, i važi do 14. decembra 2019. godine.

Ponuda usluga železnice putnicima je prilagođena tržišnoj potražnji u skladu sa kapacitetima rumunskih železnica. Više od 1200 vozova će biti u saobraćaju dnevno u zavisnosti od perioda godine. Sezonski vozovi su saobraćali u zimskom periodu prema ski-centrima, dok će letnji sezonski vozovi iz svih krajeva Rumunije prevoziti putnike prema Crnom moru i delti Dunava.

UNUTRAŠNJI SAOBRAĆAJ

Novi vozovi

Novi voz InterRegio (IR 1634) na relaciji Brasov (11.20) - Ploiesti Vest (13.20) - Bucuresti Nord (14.04), sa zaustavljanjem u svim planinskim odmaralištima je pušten u saobraćaj.

Obezbediti direktnu vezu između Iasi i Konstance sa vozovima InterRegio 1861/1862 (preko Vaslui, Barlad, Marasesti, Focsani, Buzau, Tandarei). Tokom praznika 1. maja i letnje sezone obezbeđena je i direktna veza Iasi - Konstanca - Mangalija.

Dopuna broja vozova

Ponuda železničke pruge između Bukurešta i Galatija / Braile je ponovo razmotrena dopunjavanjem broja vozova i njihovom preraspodelom kako bi se saobraćaj odvijao na dve rute (preko Urziceni i Buzau).

Broj direktnih veza na relaciji Bukurešt - Pitesti - Curtea de Arges je takođe dopunjen uvođenjem para Regio vozova (9531/9532) na relaciji Pitesti - Curtea de Arges, koji je priključen na IR 1781 / IR 1790 od / do Bukurešta Nord.

Broj direktnih vozova Regio vozova na relaciji Suceava - Dornesti - Radauti - Putna Hm je izmenjen. Tako će radnim danima biti 3 para vozova, a subotom i nedeljom 2 para vozova.

Temišvar - Remetea Mica - Temišvar saobraćaće sa tri para vozova kako bi podržali potražnju u tom području.

Vozovi između Bukurešta i Galata će saobraćati na relaciji Faurei - Urziceni, koja skraćuje udaljenost od 30 km i vreme putovanja od približno 20-40 minuta od prethodne rute kroz Buzau - Ploiesti. Na taj način je osigurana i povezanost jugoistočnih područja sa međunarodnim aerodromom Henri Coanda (Otopeni) i poboljšanje veze između Bukurešta i aerodroma.

Vozovi do aerodroma

Dnevno, Bukurešt – Aerodrom - Bukurešt i povratna veza biće obezbeđeni sa 17 vozova (9 ka aerodromu / 8 u smeru povratka).

Prevoz bicikala

Šest Regio vozova koji će voziti na relaciji Bukurešt - Brašov i povratak imaće vagone prilagođene za prevoz bicikala. Svim ostalim Regio vozovima se mogu besplatno prevoziti bicikli  kao ručni prtljag, pod uslovom da ne ometaju druge putnike. U Interregio vozovima, putnici koji žele da voze bicikl to mogu učiniti ako je voz opremljen posebno dizajniranim prostorom za fiksiranje i transport bicikala.

Smanjeno vreme putovanja

Vreme putovanja za vozove na ruti Bukurešt Nord - Konstanca smanjeno je u proseku na oko 2 sata i 15 minuta za IR vozove sa zaustavljanjem na glavnim stanicama, i 1 sat i 58 minuta za vozove bez stajanja.

Tarifni popusti

Pored putnih listova koji se izdaju na osnovu normi odobrenih različitim kategorijama putnika (npr. Besplatno za studente i popuste za učenike, penzionere, itd.), CFR Calatori nudi širok spektar komercijalnih ponuda (npr. pretplate, TrenPlus kartice, minigroup i td.). Detalji na vvv.cfrcalatori.ro u sekciji Interni saobraćaj.

Distribucija karata se vrši putem sledećih kanala: online, CFR stanice i agenti, slot mašine i licencirani distributeri sa partnerima za prodaju karata.



MEĐUNARODNI SAOBRAĆAJ

U međunarodnom saobraćaju jeste novost direktna nova veza Kluž-Budimpešta-Beč-Kluž. Postojeću liniju Kluž-Budimpešta produžili su do glavnog grada Austrije.

Novi voz se zove Transilvanija na ruti Kluž-Beč, koji vozi svakodnevno,
-IR 143 Kluž (07:35) - Budimpešta (14: 20/14: 40) - Beč (17:21)
-IR 144 Beč (10:42) - Budimpešta (13: 19/13: 40) - Kluž-Napoka (22:25).

Stara (nova) direktna veza između Budimpešte i Bukurešta (preko Craiove, Temišvara, Arada, Curtića) je IR 72 / IR 73 - Traianus, koji saobraća:
-IR 72 Bukurešt Nord (5.20) - Budimpešta Keleti (18.50)
-IR 73 Budapest Keleti (07:10) - Bukurešt Nord (23.22)

VOZOVI MENJAJU RUTU
• Voz Dacia (IR 346 / IR 347) Bukurešt - Beč će saobraćati preko Sighisoara, Sibiu. Bukurešta i dalje ima vezu sa Budimpeštom preko dva para vozova IR 74 / IR 75 i IR 473 / IR 472 dnevni i noćne linije.
• Voz Harghita (IR 366 / IR 367) Brašov - Budimpešta Keleti se vraća po utvrđenoj ruti Brasov - Deda - Dej - Cluj - Budimpešta. Povezanost sa Targu Muresom biće osigurana direktnom grupom vagona u odredjenim periodima godine.


CENE KARTE
• Putnici će moći da putuju van zemlje svakodnevno, sa direktnim vozovima od Bukurešta Nord do Beča (od 39 EUR) i Budimpešte (od 29 EUR), Kišinjevu (od 19 EVRA).
Sezonski medjunarodni vozovi: za Istanbul (od 54 EUR) i Soluna (od 56 EUR).

Iz Beča se može putovati u bilo koju evropsku destinaciju.

Međunarodna ponuda saobraćaja uključuje i dnevne direktne vozove do Budimpešte iz Temišvara (od 15 EUR), iz Cluj Napoca (od 15 EUR) i Brašova (od 19 EUR).

Ponude za putovanja u Austriju, Nemačku, Poljsku, Slovačku i Češku Republiku, kao i ponudu Interrail Pass-a, čija karta važi širom Evrope, ili u određenoj zemlji u Evropi, takođe su veoma povoljne. Detalji na www.cfrcalatori.ro u odeljku međunarodni saobraćaj.

07.08.2019
(Keszég Kornél)

VEZANE TEME:

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA