Thursday, August 8, 2019

SLOVENIJA: Red vožnje Slovenskih Željeznica (2019)


Novi red vožnje Slovenskih železnica, koji je stupio na snagu u nedelju, 9. decembra 2018. godine, doneo je neke inovacije u domaćem i međunarodnom putničkom saobraćaju.

UNUTRAŠNJI SAOBRAĆAJ
U domaćem saobraćaju naglašavamo:
• U Ljubljani su otvorena dva nova stajališta, na relaciji Novo mesto - Ljubljana, stanica Lavrica i Postojna - stajalište Ljubljana - Ljubljana - Dolgi most; Oba stajališta su uključena u gradsku kartu grada Ljubljane (cena dnevne gradske karte za odrasle je 2,20 eura, mesečno za 35,20 eura).
• Zbog potreba turista, novi međunarodni voz Budimpešta - Celje - Ljubljana takođe staje na Rimskim Toplicama odlaskom prema Ljubljani u 15.34 i vozom 247 Ljubljana - Celje - Budimpešta, polazak prema Celju 10.02.
• Dodata je nova veza sa stajališta Medno-Ljubljana na 8.32 na relaciji Jesenice-Ljubljana.
• Popravljena je popodnevna veza iz Ljubljane u pravcu Ptuja i Ormoža, gde je, pored direktnog IC voza, odlazak iz Ljubljane u 17:15, dodata večernja veza s polaskom iz Ljubljane u 20.12 i transfer do Rača za pravac Ptuj.
• Na relaciji Ptuj - Maribor prvi jutarnji voz koji polazi iz Ptuja u 17.00 sati prevoziće se kroz Pragerski, a dodatne veze će se ostvariti iz Pragerskog - Maribora, polazeći iz Pragerskog u 5.31 i povezujući se sa Ljubljanom. Dodatna brza veza za Maribor je sa regionalnim vozom koji polazi iz Ptuja u 6.41 i dolazi u Maribor u 7.12.
• Uveden je novi lokalni voz na relaciji Ljubljana - Sežana, polazak iz Ljubljane u 5.42 i brzi regionalni voz koji polazi u 15.10. U suprotnom smeru je omogućena nova veza sa lokalnim vozom iz Sežane u 8,55 i regionalnim vozom koji polazi u 18,17.

MEĐUNARODNI SAOBRAĆAJ:
U međunarodnom saobraćaju naglašavamo:
• Na zahtev Hrvatskih željeznica dnevni voz broj 482 polazi iz Ljubljane za Rijeku u 15.10 i broj 483 s polaskom iz Rijeke u 11.55 za Ljubljanu samo u letnjoj sezoni od 7.6. do 11.9.2019.
• Vozovi u pravcu Italije i obrnuto voziće se novim vozom od Ljubljane do Trsta sa polaskom u 6.00 i 16.10.
• U novom dnevnom redu vožnje za dnevne direktne veze u smeru Austrije prema Grazu, Beč (sa vezama za Prag, Brno, Bratislava, Varšava) Salzburg, prema Nemačkoj do Münchena (sa vezama za Pariz, Brisel, Amsterdam, Kopenhagen i druge gradove u Nemačkoj) ) i Frankfurtu, u pravcu Mađarske prema Zalaegerszegu, Veszpremu i Budimpešti, u pravcu Hrvatske prema Zagrebu (sa vezama za Split) i Rijekom, prema Srbiji.
• U ponudi noćnih vozova, postoje veze za noćne vozove sa kušet kolima i kolima za spavanje za smer Feldkirch, Buchs i Zürich, kao i za München.
• Osim veza sa aerodromima u Gracu, Frankfurtu, Beču i Minhenu, Ljubljana je povezana sa aerodromom Ronka u Trstu.


VOZNE KARTE
Putnici sada mogu kupiti vozne karte za slovenske željeznice putem interneta. Prodaja karata na internetu je samo jedan od projekata u modernizaciji željeznica.

NOVI VOZOVI U SAOBRAĆAJU
Očekuje se da će ove godine stići prvi novi voz iz Štadlera. Ugovor za kupovinu prvih 26 novih vozova je već potpisan, a ubuduće žele proširiti kupovinu na Slovenske željeznice na 26 garnitura. Oni će takođe renovirati neke postojeće putničke vagone. Međutim, ovi projekti će se nastaviti uspostavljanjem bežičnog interneta na vozovima. Takođe se planira i postavljanje mašine za karte.

Novost je i besplatan telefonski broj Slovenskih željeznica za informacije putnika. Dodatne informacije na web prezentaciji Slovenske Železnice https://www.slo-zeleznice.si

07.08.2019.
(Keszég Kornél)

VEZANE TEME:

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA