Tuesday, June 5, 2018

SLOVENIJA: Red vožnje slovenske železnice (2018)


Po novom redu vožnje Slovenačka železnica bez velikih promena organizuje železnički saobraćaj kako u unutrašnjem tako i u međunarodnom saobraćaju. U daljem tekstu sledi analiza aktuelnog vožnje, a originalni tekst na slovenačkom jeziku dostupan je na zvaničnom web sajtu slovenačke železnice.

MEĐUNARODNI SAOBRAĆAJ
Slovenačka železnica pored unutrašnjeg saobraćaja ima i međunarodne veze sa susednim državama, sa Mađarskom, Hrvatskom, Austrijom, Italijom ali i sa Nemačkom, Švajcarskom i Srbijom.

Italija
Po novom redu vožnje dnevno između Ljubljane i Trsta saobraća IC autobus. Iz Ljubljane za Trst polasci su u 07:40 i 15:25. Sa železničke stanice Trst putnicima su na raspolaganju vozovi velikih brzina za Veneciju, Rim, Firencu, Milano. Rim je dostupan za samo 7 sati vožnje, Milano za 6 sati.
Novost je da će u letnjem periodu voziti voz iz Ljubljane za Trst i Veneciju.

Austrija
Ka Austriji svakodnevno će saobraćati nekoliko vozova i to:
-dva puta dnevno Ljubljana - Laško - Celje - Maribor - Graz - Beč. Vozovi imaju veze preko Beča za Bratislavu i Varšavu.
-tri puta dnevno na pravcu Ljubljana - Bled - Jesenice - Filah – Salzburg.
-noćni voz Ljubljana-Salcburg preko Jesenica.
-Iz Ljubljane za Insbruk i Feldkirh.

Do aerodroma u Gracu i Beču
Vozom možete lako stići do bečkog aerodroma ali za to je potrebno da presdnete u Beču.
Između Maribora i Graca svaki dan vozi sedam pari vozova koji imaju vezu do aerodroma u Gracu.

Vozom na skijanje u Austriju
Dobre veze sa vozovima koji saobraćaju do skijališta Bad Gaštajn, Bišofshofen, St.Anton, Kicbuhel i Šladming.

Nove veze između Maribora i Klagenfurta
Prema novom redu vožnje radnim danima tri puta dnevno, tokom leta subotom dva puta dnevno saobraća će voz iz Maribora za Blajburg, gde se ostvaruje veza sa vozovima za Klagenfurt.

Nemačka
Postoji nekoliko vozova dnevno  između Ljubljane i Minhena. Noću vozi direktan voz za Minhen, a tokom dana druga dva voza sa kojima je potrebno presedati u Filahu. Pored ovoga, postoji i direktan eurocity voz između Zagreba, Ljubljane, Minhena i Frankfurta.
Minhen ima dobre veze sa nemačkim gradovima (Štutgart, Keln, Hanover, Hamburg, Berlin) i sa Parizom.

Švajcarska
Iz Zagreba za Cirih preko Ljubljane vozi euronight voz koji u svom sastavu ima kušet i spavaća kola. Voz iz Ljubljane polazi u 21:10 i stiže u Cirih u 9:20.
Ovim vozom možete posetiti ski centar St. Anton. Voz dolazi u St. Anton u 6:08 a vraća se u Ljubljanu u 23:45.
U Cirihu se ostvaruju veze sa ciriškim aerodromom te drugim švajcarskim gradovima i ka inostranstvu.


Srbija
Pored redovnog dnevnog voza koji za Beograd vozi svaki dan, od 24. juna do 17. septembra saobraća će i noćni voz Ljubljana-Beograd sa kušet kolima. U Beogradu se ostvaruje veza za Podgoricu, Bar, Sofiju, Skoplje i Solun.

Hrvatska
Iz Ljubljane za Zagreb svaki dan voze 4 direktna voza. Postoji i direktan voz iz Maribora i Celja do Zagreba.

Opatija - Rijeka
Prema Opatiji i Rijeci svaki dan voze dva para vozova a tokom leta postojaće i direktna kola Beč-Rijeka.

Pazin-Kanfanar- Pula
Na pravcu Ljubljana-Divača-Buzet-Pazin-Kanfanar-Pula saobraćaju regionalni vozovi. Od 21. aprila do 17. juna 2018. godine voz će da saobraća subotom, nedeljom i državnim praznicima, od 23. juna do 23. septembra svakog dana. Pored regionalnih saobraća će i međunarodni voz ’’Istra’’.

Mađarska
Pored IC voza Citadela koji svakodnevno saobraća između Ljubljane, Celja, Murske Sobote, Vesprema i Budimpešte ovog leta između Budimpešte i Kopra saobraća će i noćni voz.

UNUTRAŠNJI SAOBRAĆAJ


Brže između Ormoža, Ptuja i Maribora
Pojedini vozovi Ormož-Ptuj-Maribor neće svraćati u Pragersko zbog čega će doći do skraćivanja voznih vremena od 15 minuta. Putnici za Celje umesto u Pragerskom moći da presednu u stanici Rače.

Bolje veze između Nove Gorice, Jesenica i Ljubljane
Prema novom redu vožnje međunarodni voz iz Dobove za Filah koji iz Ljubljane polazi u 7:27 u Jesenicama će imati vezu sa lokalnim vozom za Bohinjsku Bistricu, Most na Soči i Novu Goricu. Tokom leta  će biti moguć prevoz bicikala na oba voza.

Između Maribora i Prevalja više vozova subotom, uključujući veze sa Austrijom
Popodnevni voz koji je do sad vozio između Maribora i Prevalja po novom redu vožnje svoju vožnju će da produži do Pliberka u Austriji. Na ovom pravcu, između 23. juna i 1. septembra, subotom će biti dva para vozova. Sa stanice Pliberk, putnici mogu nastaviti drugim vozovima do Klagenfurta. Ovo će pružiti više mogućnosti za prevoz bicikala na popularnoj biciklističkoj ruti uz Dravu. Slovenačke železnice u jačanju ove vrste turizma blisko sarađuju s lokalnim vlastima i Regionalnom razvojnom agencijom Koruške.

Dodatno popodnevno zaustavljanje međunarodnog voza 210 u Brežicama i Krškom
Međunarodni voz 210, koji saobraća između Vinkovaca i Filaha, takođe će se zaustavljati u Brežicama, u 13:46, a u Krškom u 13:53. Ovim smo učenicima i drugim putnicima koji se vraćaju iz škole ili s posla popodne,  omogućili bolju upotrebu javnog prevoza.

Od 17. decembra do 1. januara i leti noćni vozovi Ljubljana-Celje-Maribor
Od 17. decembra 2017. do 1. januara 2018 te tokom leta od 10. juna do 23. septembra, saobraćaće noćni vozovi između Ljubljane, Celja i Maribora. Voz od Ljubljane za Maribor kreće u 00:45, iz Celja u 2:08. Iz Maribora, noćni voz će vas odvesti u Ljubljanu u 1:15 i iz Celja u 2:14.

Noćnim vozovima ćemo još bolje povezati naše najveće gradove i brojnim posetiocima događaja koje se pripremaju u Mariboru i Ljubljani krajem leta i tokom leta, omogućiti siguran povratak kući.

Bez zaustavljanja putničkih vozova u Verdu
Po novom voznom redu vozovi vozovi na stalištu Verd neće imati stajanje.


05.06.2018
(Duško Djurić)

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA