Thursday, August 15, 2019

BiH: Red vožnje oba entiteta (2019)


Po novom redu vožnje Bosna i Hercegovina i dalje ostaje bez međunarodne veze. Bez značajnih promena u odnosu na red vožnje od prošle godine. U saobraćaju su Talgo garniture. Pored Moldavije BiH je druga država koja na svojoj teritoriji ima dve državne železničke kompanije.

POČETAK ŽELEZNICE U BIH
Prva pruga u Bosni i Hercegovini puštena je u saobraćaj 24. decembra 1872. godine. Bila je to pruga normalnog kolosjeka od Banja Luke do Dobrljina (101,6 km), izgrađena je kao deo Carigradske magistrale koja je, prema planovima Turske, trebala povezati Carigrad sa Bečom.


Posle Berlinskog kongresa (1878.) Austrougarska je okupirala Bosnu i Hercegovinu i odmah počela intenzivnu gradnju pruga. Okupacione trupe su gradile pruge na liniji svog prodora u Bosnu, da bi osigurali snabdevanje trupa. Već u septembru 1878. godine, započeta je gradnja uzane pruge od Bosanskog Broda do Sarajeva. Desetog dana septembra 1878. godine, u Derventi je osnovana prva direkcija bosansko-hercegovačkih željeznica, pod nazivom «Direkcija carskih i kraljevskih bosanskih željeznica». Direktor je bio austrougarski major – inženjer Johan Tomašek.

ŽELEZNICE FEDERACIJE BiH
U novom Redu vožnje Željeznice FBiH ponudiće putnicima usluge prevoza sa 17 pari vozova, odnosno, pet para vozova u međuentitetskom saobraćaju i 12 pari vozova u lokalnom saobraćaju.

U međuentitetskom saobraćaju putnicima će na usluzi biti pet para vozova kako sledi:

 U lokalnom saobraćaju putnicima će na usluzi biti 12 pari vozova kako sledi:





 ŽELEZNICE REPUBLIKE SRPSKE


Putnicima je na raspolaganju 29 vozova po postojećem redu vožnje. U međuentitetskom saobraćaju saobraćaće jedan par brzih vozova na relaciji Sarajevo – Banja Luka – Sarajevo i jedan par na relaciji Sarajevo – Bihać – Sarajevo, te tri para putničkih vozova na relaciji Doboj – Tuzla – Doboj, a u lokalnom saobraćaju 19 vozova.





Kompletan red vožnje je dostupan u PDF-u, ovde.


NOVI DIZAJN WEB STRANICE

Web prezentacija Železnice Federacije je redizajnirana i u novom ruhu. Pored osnovnih informacija, moguće je videti i direktne linije sa cenama karte, koje ranije nisu bile dostupne.

ONLINE KUPOVINA KARATA
Na novom web sajtu Železnice Federacije moguća je i online kupovina karata, koje možete rezervisati najkasnije do tri sata pre polaska voza.

CENE KARATA:
Cena karata u unutašnjem saobraćaju (jedan pravac):
Sarajevo-Bihać (36,7 KM)
Sarajevo-Banja Luka (16,70 KM)
Sarajevo-Mostar (11,90 KM)
Sarajevo-Tuzla (23,60 KM)
Sarajevo-Doboj (16,70 KM)
Sarajevo-Čapljina (14,30 KM)

Tabela cene karata.


Dodatne informacije možete naći na web stranici Željeznice Federacije BiH i Željeznice Republike srpske.


15.08.2019.

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA