Saturday, January 19, 2019

MAĐARSKA: Ponovo saobraća EuroNight voz iz Budimpešte za Berlin!



Po novom redu vožnje su vratili noćni voz za nemački glavni grad, Berlin

Sa kraćim prekidima od sedamdesetih godina prošlog veka saobraća noćni voz  između Budimpešte i Berlina, ime „Metropol“ dobio je 2008. godine, kao i zvanje EuroNight (tarifu). Pošto se kompozicija sastoji od vagona železnica različitih zemalja, nemačke železnice (DB) su obezbedile kola za spavanje, Češke Železnice (ČD) kušet kola, a mađarske železnice (MAV) vagon za ručavanje sa osobljem MAV-a, a kola za drugi razred MAV Start. Od 2014/15 česi su obezbedili i visokokategorična De Luxe kola za spavanje. Od 2017-te i kušet kola imaju EN nivo.

Velika cena korišćenja infrastrukture u nemačkoj, i niska cena avio-karte su učinili „Metropol“ EN nerentabilnim. Sa početkom novog reda vožnje za 2017/18 je ukinut do Berlina, tako da je voz saobraćao samo do Praga. Ovaj potez je takođe bio i udarac za direktna kola iz Beča.


Zadnji „Metropol“ EN, na stanici u Drezdenu

ÖBB i MAV nije odustao od ponovnog uspostavljanja noćnog voza za Berlin. Odmah su počeli da pregovaraju o drugim mogućnostima, da vrate voz za nemački glavni grad. Uspeli su naći rešenje, tako što će voz saobraćati do Berlina preko Poljske.

Osnova nove linije je ÖBB Beč-Belin NightJet učijem sastavi će biti i direktna kolima iz Budimpešte. Do Breclava če voz saobraćati starom trasom, zatim u Breclavu menja smer prema Ostravi u sastavu „Chopin“ EN do Wroclava, gde će biti dodat u sastav kompozicije voza Krakow-Berlin. Sa ovom trasom najverovatnije će biti ekonomičniji i isplativiji za korišćenje s nadom da će privući mnogo putnika.

Nedostatak kušet i spavaćih kola je primorao MAV da iznajmi vagone od druge kompanije, da bi mogao ponuditi dovoljan kapacitet i kvalitet putnicima.


EuroNight voz u Berlinu

Da li ima potrebe za noćnim vozom, pored toliko ponuda avio kompanija? Odgovor je: svakako da. Putovanje vozom noću ima svoje prednosti, uveče se ukrcate u voz, kasnije tokom večeri možete i da spavate, samo kretanje voza vas prosto uspava kao da ste u velikoj kolevci. Zaspaćete kao beba. Ujutru ste opet sveže odmorni i naspavani. Budite se bukvalno u centru grada, vaše destinacije. To avio kompanije ne mogu da ponude! Znamo da nekoliko sati ranije moramo biti na terminalu, da sam let traje, posle čekanje na prtljag, izlazak iz terminala, put do centra grada...

Ako gledamo putovanje iz ugla kvaliteta pružene usluge, niskobudžetne avio kompanije nude samo let bez ikakvih extra usluga. Međutim putovanje vozom nudi mnogo bolji i kvalitetniji komfor od aviona, pogotovu u kolima za spavanje, ali duže traje put. Kupovinom jedne Single DeLuxe karte u kolima za spavanje, imate privatan kupe sa tušom, koji nudi udobnost i krevet, ni za pola cene First Class karte u avionu!


ČD Comfortline kola za spavanje – udobno putovanje

(19.01.2019.)

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA