Saturday, July 6, 2019

MAĐARSKA: Vozom do Mađarskog mora u vagon-restoranu (2019)



Svake godine ponuda MAV-Start kompanije ka mađarskom moru, Balatonu, se povećava. Obično su to sitnice, ali ove godine se dogodio zaista veliki bumm! Povratak vagon-restorana sa izuzetno dobrom ponudom predstavlja veliki iskorak u ponudi železničke kompanije putnicima.

Pored vagon-restorana povećava se broj putničkih kola sa klimom...pa, da vidimo zaista šta možemo očekivati ovoga leta!

Železnički red vožnje južne obale je, unazad nekoliko godina, značajno unapređen: prvenstveno su se pojavili IC vagoni u sastavu brzih vozova, na taktni red na dva sata. Brzi vozovi su preimenovani u express vozove, a prošle godine je povećan broj polazaka, na sat, taktni red. Ove godine express vozovi su dopunjeni sa vagon-restoranima, i ponudom koja je putnicima zaista povoljna.


Ponovo će biti svakodnevnih gostiju vagon-restorana (DWA WRRmz) na stanici Deli (Južni), u sastavu vozova za Balaton.

PONUDA HRANE
Novost je „START burger“, lokalizovane burgerkompanije, koji je sačinjen od junećeg mesa, u zemički. U meniju može se naći pileće belo meso sa povrćem, pileće meso sa voćem, hot-dog, viršla, pomfrit, i još mnogo toga.
Pored jela dostupno je i točeno pivo, i to za svega 390 Ft (1,2 EUR), pored točenog dostupne su i ostale poznate marke flaširanog piva.
Ko nije za ručak može i grickalice naći, ovde je dostupan cenovnik.

Pored vagon-restorana, u sastavu voza biće, pored jednog IC vagona, u julu još jedan, i zatim u avgustu još jedan, tj.ukupno tri. U najavi je da dodatni IC vagoni budu novi IC+ Bpmz vagoni.

Do kraja sezone biće već 3 IC kola u sastavu Balaton expressa

Povećava se broj sezonskih vozova za Balaton iz ostalih delova Mađarske, kao što je „Zlatna obala“ i „Srebrna obala“ koji su prošireni sa IC+ Bbdpmz kolima. Ovi vagoni imaju 47 mesta sa visoko-komfortnim ponudama, čak i za prevoz bicikala. Postoji mogućnost naduvavanja guma, i punjenja električnih biciklova u toku putovanja!


Sezonski voz „Zlatni most“ do sada je saobraćao samo vikendom, a od ove godine saobraća svaki dan. Voz je dopunjen sa IC2B Bpee kolima, koja su dostupna uz doplatu IC karte.



U sastav sezonskih vozova stigla su i kola sa klimom

Novost je da su medjunarodni vozovi za Zagreb, takodje express vozovi, tako AGRAM i GRADEC imaju iste ponude kao ostali vozovi, olakšanje putnicima.

Na severnoj obali promene nema, već poznat red vožnje ostaje i za ovu letnju sezonu. Postoji veliki potencijal za razvoj reda vožnje i na severnoj obali, koji se, nadamo se,biti iskorišten u budućnosti.

SMEŠTAJI NA JUŽNOJ OBALI MAĐARSKOG MORA

Na poznatom letovalištu u gradu Šiofok na južnoj obali, noćenje sa polupansionom za dve osobe iznosi 37.800 FT (116 EUR) sa 400 metara udaljenosti od plaže. Od ove cene ima i skupljih i jeftinijih, a cena zavisi od lokacije hotela.

Možemo zaključiti da se u Crnoj Gori i Bugarskoj mogu naći i znatno jefitinije ponude. Balaton je pre pada Berlinskog zida bio popularna destinacija turistima iz Istočne Nemačke.  Nakon ujedinjenja Nemačke, ovim se turistima otvorila Evropa, i oni su  pohrlili u druge države, usled čega je broj nemačkih turista na Balatonu opao.

Danas Balaton najviše posećuju domaći turisti, zahvaljujući „regresu“, tj. hartijama od vrednosti (neoporezive su) koje poslodavci mogu da daju radnicima, a sve u cilju podsticanja unutrašnjeg turizma u Mađarskoj.


Pored Balatona, i ove godine ostaju iste ponude MAV-Start kompanije prema moru, tj. Jadranskom moru. Karte poželjno unapred kupiti, jer velika je zainteresovanost za karte ka Splitu!

Na kraju koliko koštaju karte ka madjarskom moru? Poznata letovališta su Šiofok i Zamardi na južnoj obali. Vreme putovanje iz Budimpešte traje satipo, a cena karte je u prvom razredu 3.105 Ft (9,5EUR), i u drugom razredu 2.555 Ft (7,8 EUR) u jednom pravcu.

6.07.2019.
(Keszég Kornél)




No comments:

Post a Comment

STATISTIKA