Friday, January 19, 2018

BUGARSKA: Novi red vožnje BDŽ (2018)



10. decembra 2017. (nedelja) stupio je na snagu novi red vožnje "BDŽ putničkog saobraćaja" . U većini regiona u zemlji zadržava se dosadašnji red vožnje.

U pripremi nove transportne šeme, nacionalni železnički operater svake godine koordinira saobraćanje putničkih vozova sa regionalnim i opštinskim administracijama na terenu. To se radi u cilju poboljšanja transportnih usluga stanovništvu a promene se rade u skladu sa zahtevima zainteresovanih strana.

Ove godine će se zadržati obim prevoza iz pethodne u skladu s ugovor o obavljanju javnog prevoza. Putnički saobraćaj će se odvijati sa ukupno 583 voza, od kojih je 18 međunarodnih brzih vozova (4 od njih će saobraćati  samo tokom letnje sezone), 77 brzih vozova (od kojih će 3 saobraćati samo radnim danima) 143 putnička voza i 345 prigradskih vozova.


Predviđeno je da se saobraćanje vozova u regionima sa najvećim brojem putnika odvija svakog radnog dana u što češćim intervalima. U jutarnjim časovima na pravcu Pernik-Sofija vozovi će saobraćati u intervalima od 20 minuta, dok je u popodnevnim i večernjim satima predviđeno saobraćanje u intervalima od 40 minuta.

Na pravcu Lakatnik-Svoge-Sofija u jutarnjem terminu vozovi će ići u intervalima od 30 minuta a  u večernjim časovima na svakih 60 minuta.

Na liniji Plovdiv-Asenovgrad zadržava se trenutni red vožnje što znači kretanje vozova u intervalima od 60 minuta.

MEDJUNARODNI SAOBRAĆAJ

Stupanjem na snagu novog reda vožnje zadržava se svakodnevno saobraćanje direktnog međunarodnog voza iz Istanbula do Sofije kao i međunarodne veze Sofija-Krajova sa presedanjem u Vidinu.

Tokom letnje sezone od juna do oktobra planiran je sezonski voz Solun-Sofija-Solun. Voz polazi iz Sofije u petak  i stiže u Solun u subotu ujutro, a u suprotnom smeru ide iz Soluna u nedelju uveče i dolazi u Sofiju u ponedeljak ujutro.

Direktan voz Sofija-Bukurešt saobraća će samo leti a tokom ostatka godine između dva grada moguće je putovati sa presedanjem u stanici Ruse.

Direktan voz Sofija-Beograd saobarća samo u periodu od 15/06/2018 do 17/09/2018.

U izradi novog reda vožnje uzeti su u obzir i planirani remonti pruga koji će da dovedu do izmena trasa po kojima se vozovi kreću kao i do manjih promena u redu vožnje.

Tako na primer na deonici Plovdiv-Stara Zagora s obzirom na predviđeni remont vozovi će se kretati alternativnim pravcem preko stanice Dimitrovgrad.

Pri izradi novog reda vožnje obima i strukture prevoza uzete su u obzir tehničke mogućnosti voznog parka BDŽ putničkog saobraćaja.


Detaljne informacije o novom redu vožnje BDŽ putničkog saobraćaja može dobiti od zaposlenih na šalterima informacija i na blagajnama svih železničkih stanica i biroa u zemlji ili putem nacionalnog informacionog telefona 0700 10 200 ili putem elektronske pošte na zvaničnom sajtu kompanije: www.bdz.bg.

19.01.2018.
(Duško Djurić)

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA