Wednesday, December 14, 2016

SRBIJA: Dvostruko više vozova na liniji Sombor - Novi Sad

Od 11. decembra na železničkoj stanici Sombor važiće novi red vožnje koji donosi dosta promena u odnosu na prethodne godine. Prema informacijama iz „Srbija voza” umesto 4, od polovine decembra biće 8 polazaka za Novi Sad, ali će meštani okolnih sela ostati bez jutarnjih polazaka.

Novi red vožnje donosi dosta restrikcija u železničkom saobraćaju, ali se one neće odnositi na građane Sombora. Negativne promene osetiće meštani okolnih sela, jer više neće biti jutarnjih vozova za Sombor iz pravca Vrbasa, Kule, Sivca, Kljajićeva kao i Odžaka, Bogojeva, Sonte, Prigrevice. Radnici više neće imati adekvatnih linija kojima bi putovali na posao, a na liniji Sombor - Odžaci ni u večernjim satima kojima bi se vratili kući.

Na liniji Sombor - Bogojevo - Novi Sad jedno vreme saobraćalo je četiri voza dnevno, a onda je uveden večernji polazak za Novi Sad u 18:21, tako da na tom pravcu sada saobraća pet kompozicija. Na ovoj liniji će biti ukinut voz koji sada kreće u 5:15 iz Odžaka i stiže u Sombor u 6:55.

Po starom, odnosno još uvek aktuelnom redu vožnje, polasci za Novi Sad su u 4:15, 7:14, 12:37, 16:04 i 18:20. Svi ovi vozovi saobraćaju preko Bogojeva. U novom redu vožnje novina je to da neki vozovi za Novi Sad saobraćaju preko Vrbasa, pa će tako novi red vožnje da izgleda ovako: 3:35 - preko Bogojeva, 4:24 - preko Vrbasa, 7:10  - preko Bogojeva, 10:02 - preko Vrbasa, 11:15 - preko Bogojeva, 15:40 - preko Vrbasa, 16:00 - preko Bogojeva, 18:09 - preko Vrbasa. Iz ovoga se vidi da nema večernjih polazaka za Novi Sad, što će svakako pogoditi mnoge.

Na liniji Sombor - Subotica će takođe biti promena. Do sada je za Suboticu bilo pet polazaka dnevno i tako će i ostati, ali sa korigovanim terminima: polasci za Suboticu su u 5:05, 9:13, 12:54, 17:05, 20:50.

Posmatrajući novi red vožnje vidimo da su jednu liniju pomerili za sat i po, ne znamo iz kog razloga ali tim pomeranjem učenici popodnevne smene su ostali bez voza za povratak kući. Sa večernjim polaskom poboljšana je veza za dalje putovanje za Budimpeštu noćnim vozom.

Uprkos najavi zatvaranja, linija Sombor - Vrbas ipak opstaje i pored postojeća dva biće pojačana sa dodatna dva polaska, a sva četiri voza na ovoj liniji će saobraćati sve do Novog Sada.

Međunarodne linije

Od prošlog reda vožnje uspostavljen je malogranični saobraćaj sa Hrvatskom preko Bogojeva za Erdut, sa vezom u Erdutu dalje za Osijek, i to sa dva polaska dnevno iz Sombora, što praktično izgleda ovako: Sombor - Osijek, polazak iz Sombora u 7:10, presedanje u Bogojevu, 8:06 direktni voz Bogojevo - Osijek i drugi polazak iz Sombora u 13:00 uz presedanje u Erdutu za Osijek. Na relaciji Osijek - Sombor polazak je u 6:35, sledi presedanje u Bogojevu i dolazak u Sombor je u 8:55. Drugi voz polazi u 14:31 iz Erduta, a u 15:34 stiže u Sombor.

Kod putovanja u Osijek i nazad treba napomenuti da sa novim redom vožnje postoji i mogućnost putovanja iz Novog Sada za Osijek, sa jutarnjim vozom u 6:22 iz Novog Sada i vezom u Bogojevu, isto tako iz Osijeka za Novi Sad postoji veza ujutru sa presedanjem.

Sa presedanjem u Subotici postoji mogućnost putovanja do Budimpešte, odakle je moguće nastaviti put dalje ka Zapadnoj Evropi. 

Mogućnosti su sledeće: iz Sombora za Suboticu u 09:13, dolazak u Suboticu u 10:33, u 12:02 polazak za Budimpeštu u koju se stiže u 15:54 i u Beč u 19:21; iz Sombora u 12:54 za Suboticu, gde se stiže u 14:14,  u 16:02 polazak za Budimpeštu u koju se stiže u 19:54. Treća opcija je da se iz Sombora pođe za Suboticu vozom u 20:50, dolazak je u 22:20, a za Budimpeštu voz kreće u 2:16 i stiže rano ujutro u 5:46.

Tabelu sastavio vozoljubitelj Žuljević Boris

Svi vozovi izuzev voza za Erdut su regio ekspresi i za njih se plaća dodatna karta od 50 dinara.

Novina u novom redu vožnje je to da neki vozovi neće saobraćati vikendom i državnim praznikom, što će se svakako negativno odraziti na korisnike železnice. Nadajmo se ipak da će u novom redu vožnje vozovi biti puni i da će se vremenom stvoriti uslovi za uvođenje direktnog inter-city voza za Beograd.

(Keszég Kornél)

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA