Friday, April 8, 2016

BOSNA I HERCEGOVINA: Jednočasovni štrajk upozorenja protekao mirno

Pet od šest željezničkih sindikata pozvali su radnike ŽRS da, zbog neisplaćivanja plata i ostalih primanja stupe u jednočasovni štrajk upozorenja koji je danas prošao mirno i bez incidenata. U obraćanju radnicima koji su se okupili u dijelovima preduzeća predstavnici sindikata iznijeli su zahtjeve navedene u odluci o stupanju u štrajk upozorenja.
Od Uprave traže „isplatu februarske plate najkasnije do 8. aprila, te isplatu narednih plata i ostalih primanja u rokovima koji su propisani zakonom i kolektivnim ugovorom, aktivno učešće sindikata u izradi novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta po stvarnim potrebama, smjenu i odgovornost generalnog direktora, članova prethodne Uprave i drugih koji su doveli ŽRS u ovakvo stanje“.
Navedene zahtjeve iznijeli su i na sastanku sa članovima Uprave 4. aprila, koji su tom prilikom  istakli da ni na koji način neće sprečavati radnike u održavanju jednočasovnog štrajka upozorenja, ali su na sastanku sindikalne predstavnike pozvali da se taj štrajk odvija isključivo u skladu sa Zakonom o štrajku, te da u tom smislu utiču i na odgovorno ponašanje radnika, radi njihove lične zaštite kao i zaštite interesa Željeznica RS. 
- Radnici su u posljednjih pet godina dobijali redovno svoje plate i obaveze Društva po tom osnovu izmirene su zaključno sa januarom ove godine. Do kašnjenja isplate redovnih primanja radnika, odnosno plate za februar, kao i toplog obroka i naknade za prevoz, došlo je isključivo zbog nedostatka novčanih sredstava, za šta Uprava pokušava da nađe rješenje.
U ovom trenutku taj zahtjev sindikata nije moguće ispuniti. Plata će radnicima biti isplaćena kada na računu bude dovoljno para, a to zavisi od naplate potraživanja od komitenata prevoza – rekao je generalni direktor ŽRS Dragan Savanović.
Kada je u pitanju izrada novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta  po stvarnim potrebama, uključujući broj izvšilaca i kvalifikacionu strukturu, aktivnosti su u toku. Rok za izradu je kraj aprila, a kada bude urađen Nacrt, biće dostavljen sindikatima radi davanja mišljenja.
Po pitanju zahtjeva za smjenu generalnog direktora Uprava je stava da takav zahtjev nije legitiman, odnosno nije vezan za prava i obaveze radnika za šta sindikati imaju nadležnost. Takva pitanja mogu razmatrati za to nadležni organi u Društvu, odnosno Nadzorni odbor koji je postavio generalnog direktora i članove Uprave, te je isključivo i nadležan da razmatra njihov rad i odlučuje o njihovom daljem položaju. 
Zbog velikog zakašnjenja i neuplaćenih značajnih sredstava granta ŽRS su iz tekućeg poslovanja izmirivale dio obaveza prema dobavljačima kako bi bio omogućen nesmetan rad. Zato Uprava apeluje na Vladu da iznađe mogućnosti i svoje obaveze prema Željeznicama izmiruje u skladu sa zakonom kako bi i Željeznice mogle izmirivati svoje.

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA