Friday, March 4, 2016

34.000 postilaca blogu BALKAN Railways News

Blog pokrenut 9. novembra pod nazivom BALKAN Railways News do današnjeg dana ima preko 34.000 posetilaca. Blog je pokrenut po ugledu na jedan mađarski web portal koji se bavi pitanjima železničkog saobraćaja na području Panonske nizije i Balkana kao jedinstvene geografske celine kojaje međusobno železnički povezana još od davnih vremena.

Tokom 2014. godine pokrenut je i sajt Železnice Vojvodine koji je imao i vesti iz okruženja ali pošto su mogućnosti besplatnog sajta ograničene tako je posle nekoliko meseci formirana grupa pod imenom BALKAN Railways News koja se pored objavljivanja fotografija i video zapisa železničke tematike bavi i vestima iz oblasti železnice te samim tim otvara prostor za diskusiju iz oblasti železničke tematike.
Broj posetilaca prekoračio 34.000 


Pitanjem železnice danas se bavi jako mali broj štampanih i elektronskih medija. Na žalost na Balkanu železnica se koristi u političke
svrhe, tako da realne vesti i sama problematika železničkog saobraćaja ne dolazi do javnosti.

Kod naših severnih suseda u Mađarskoj, Udruženje ljubitelja železnice i njihova poznata web stranica se veoma aktivno bave temama iz oblasti železnice.

Na primer njihove aktivnosti vezane su za red vožnje.

Najčitaniji tekstovi

Mađarska železnica pre stupanja na snagu reda vožnje isti pušta na uvid javnosti. Tada vozoljubitelji rade analize predloga reda vožnje, ukazuju na propuste, daju sugestije. Zahvaljujući aktivnostima vozoljubitelja Mav je odustao od ukidanja pojedini železničkih linija krajem prošle godine.

Vozoljubitelji i na Balkanu treba da ukažu na mane u vođenju kompanije te da predlože neka alternativna rešenja. Najlakše je reći da tako ne valja ali treba ponuditi i rešenje. Zbog toga je formiran blog, koji ima za cilj da informiše čitaoce o železničkom saobraćaju, da ukaže na mane i ponudi  alternativna rešenja.

Za kratko vreme blogu BALKAN Railways News je ukazano veliko poverenje od strane čitalaca jer za nepunih 4 meseca blog imao 34.000 poseta odnosno toliko puta je bio otvoren.

Na kraju malo statistike, za nepunih četiri meseca objavljeno je 187 tekstova na južnoslovenskim jezicima kao i na mađarskom jeziku.

03.03.2016.
(Keszég Kornél)

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA