Tuesday, March 1, 2016

SRBIJA: Vozi ruska zamena za šinobuse

Počela da saobraćaju prva četiri od ukupno 27 novih vozova kupljenih iz ruskog kredita. Dva na relaciji od Beograda do Vršca, a po jedan do Zrenjanina i od ovog grada ka Kikindi.

NOVI dizelmotorni vozovi trebalo bi uskoro konačno da "oteraju" u penziju šinobuse stare i više od pet decenija. Prva četiri voza, od 27 kompozicija koje su kupljene iz ruskog kredita, od juče saobraćaju srpskim prugama.

U jednom od njih juče se, od Beograda do Vršca, provozala i ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture, Zorana Mihajlović, u društvu Aleksandra Čepurina, ambasadora Rusije i prvog potpredsednika "Ruskih železnica" Aleksandra Mišarina.

- Četiri voza su uključena u saobraćaj i to dva na relaciji Beograd "Dunav stanica" - Vršac, i po jedan na deonici Zrenjanin-Kikinda i Zrenjanin-Beograd. Lepo je putovati novim, udobnim i čistim vozom. Cilj naše vlade je da imamo rehabilitovane pruge, da ih se ne postidimo i da želimo da se vozimo železnicom. A zadatak nam je da stanične zgrade budu čiste, da se vozovi održavaju i, pre svega, da stižu na vreme.

Ministarka je napomenula da je trenutno prosečna brzina vozova 45 kilometara na sat i da je cilj da se u narednih pet godina u celoj Srbiji podigne na 120 kilometara na sat. Predviđeno je da do kraja 2016. ruska firma "Metrovagonmaš" dopremi još 20 vozova, dok će još tri stići u 2017. godini.

Zoran Puzović, pomoćnik generalnog direktora za saobraćaj, vuču i održavanje voznih sredstava "Srbija voza", istakao je da su u pitanju vozovi koji saobraćaju na neelektrifikovanim prugama, u lokalnom i regionalnom unutrašnjem saobraćaju. Imaju 246 mesta, 120 za sedenje i 126 za stajanje.

- Pre tri godine smo nabavili 12 ovakvih vozova, i uz ovih 27, imaćemo sasvim dovoljno kompozicija da se više niko ne vozi šinobusima iz pedesetih godina - objasnio je Puzović.

- Njih ćemo povući iz upotrebe, jer su davno odslužili svoje i više se ne mogu ni popravljati.

Cena povratne karte od Beograda do Vršca je 512 dinara, a na ovoj relaciji je tokom prošle godine prevezeno 250.000 putnika.

INVESTICIJE
Ruski kredit, vredan ukupno 800 miliona dolara, biće realizovan do kraja 2017. godine i obuhvatiće rekonstrukciju i izgradnju više od 150 kilometara pruga i nabavku 27 novih vozila - rekla je Mihajlovićeva. - Predviđena je i rekonstrukcija šest deonica na Koridoru 10, obnova dela barske pruge, gradnja pruge Beograd - Pančevo i Stara Pazova - Novi Sad. Vrednost aktuelnih projekata na železnici koji se realizuju je 1,5 milijardi evra, a zajedno sa predviđenom modernizacijom pruge Beograd - Budimpešta, više od 2,5 milijardi evra.

13.02.2016.
(novosti.rs)

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA