Monday, March 7, 2016

SRBIJA: U Požarevcu održan sastanak Udruženja ljubitelja železnice

U  nedelju 6.marta 2016.godine u 10 časova  na železničkoj stanici u Požarevcu okupljanjem članova koji su došli sa raznih strana: Sombora, Novog Sada, Beograda i Zaječar, dočekivanjem i voza 7705 iz Smedereva zvanično je počeo radni sastanak Udruženja Ljubitelja Železnice u Požarevcu.

Usledio je obilazak stanice Požarevac i Požarevac teretna, rasputnice Sopot Požarevački i stanice Kostolac.

Zatim je usledio zajednički radni sastanak Udruženja ljubitelja železnice i Kluba ljubitelja Timočkih pruga iz Zaječara.


Sastanku je prisustvovalo 15 delegata. Pored mnogih pitanja sagledavala se problematika stanja železnice na Braničevskom i Timočkom regionu kao i mogućnost uvođenja vozova za prevoz putnika na relaciji Beograd-Požarevac-Majdanpek – Zaječar i obratno.

Požarevac teretna stanica

Stanica Sopot Požarevački

Stanica Kostolac
Potreba i želja za ovim vozom postoji na obe strane, a nabavkom novih dizel – motornih vozova iz Rusije javlja se mogućnost uvođenja ovih vozova na pomenutoj relaciji. Pruga jeste u lošem stanju na nekim deonicama  i putovanje bi bilo dugo, ali za ovim vozom zaista postoje potrebe kako istočna pruga ne bi potpuno opustela. Neki minimum je jedna garnitura, sa polaskom iz Zaječara u 2:10 dolaskom u Požarevac u 7:20 i u Beograd 9:25 dok bi se u povratku vraćao iz Beograda u 15:10, dolazio u Požarevac u 17:18 i u Zaječar 23:05. Pored ove garniture stvarna potreba bi bila još jedna koja bi polazila iz  Zaječara u 13:00 dolazila u Požarevac u 18:00 i u Beograd 20:10 dok bi se u povratku vraćao iz Beograda u 5:05 dolazila u Požarevac u 7:12 i u Zaječar 12:35. Sa ova dva polaska Zaječar bi imao noćni i dnevni voz za Beograd, odgovarao bi i putnicima iz Bora, Majdanpeka, Kučeva i Požarevca. Trenutno na ovoj pruzi ne saobraća ni jedan voz.





Pored ove tačke rasprvljala se molba železnici za uvođenjem još jednog jutarnjeg voza iz Požarevca za Beograd, zatim razradi idejnog projekta za turističkim iskorišćenjem napuštene pruge za Zabelu gde pi se po pruzi vozile bicikle za dvoje po šinama. (radi se na projektu).

Sastanak je završen sa nadom da će se članovi narednog puta okupiti u Požarevcu koristeći usluge železnice i novih vozova.

07.03.2016
(Dušan Rajčić - struk. Inž. Žel. Saobraćaja)

1 comment:

  1. Захваљујем се Душану Рајчићу што је написао извештај у кратком року. Због обавеза у току радне недеље, извештај са целе Скупштине ћу моћи припремити тек до викенда 12-13.3.2016.

    ReplyDelete

STATISTIKA