Sunday, July 15, 2018

SRBIJA: Lament za Glavnu železničku stanicu

Evo dolazi i dan kada će biti zatvorena Glavna železnička stanice u Beogradu, koja je uspešno radila duže od jednog veka. Od 1. jula Beograd će posle 134 godine ostati bez jedne od najprometnijih i najfunkcionalnijih i najvažnijih institucija putovanja železnicom na Balkanu i šire.

Bio je to najbučniji deo grada, sa 150 vozova, koji su saobraćali uglavnom na dugim relacijama u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju. Kroz ovu stanicu je u doba njenog procvata 1960–1990. godine dnevno prolazilo oko 40.000 putnika.

U dane državnih i nacionalnih praznika i u letnjoj sezoni, kada su saobraćali i vanredni vozovi, prema podacima SUP-a kroz Glavnu železničku stanicu je dnevno prolazilo i do 100.000 putnika.

I sam sam bio službenik na ovoj stanici i raspolažem statističkim podacima da je od početka rada, pa do raspada zajedničke države devedesetih godina, ukupni promet bio milijardu i 200 miliona putnika. To nije imala nijedna železnička stanica na Balkanu. Bila je vodeća u ovom delu Evrope i, što je bilo bitno, najkraća veza Evrope sa Istokom.

Železnička stanica u Beogradu imala je idealno usklađen prostor za putovanja, kakav nisu imali mnogi gradovi u Evropi. Postojalo je više od 20 linija GSP-a koje su stanicu povezivale sa svim delovima grada.

Zahvaljujući tome što je u blizini glavna autobuska stanica, putnici iz unutrašnjosti su lako i brzo mogli da nastave putovanje vozom do udaljenijih destinacija u zemlji i inostranstvu. I umesto da bude obnovljena i sačuvana, Glavna železnička stanica doživela je neslavan kraj.

Nadam se da su gradske vlasti za 30. jun pripremile svečanost za građane, u čast prestanka rada stanice. Nadam se, jer to nisu uradile ovih dana za godišnjicu otvaranja pruge Beograd–Bar.

Nemamo i ne poštujemo tradiciju i zato sumnjam da će iko obeležiti i zatvaranja Glavne železničke stanice Beograd. Narod bez tradicije je siromašan narod, u svakom smislu, a najviše duhom.

Veliku pomoć građanima pruža dnevni list „Politika”, koji detaljno izveštava i pruža informacije kako otputovati, i ukazuje na ogromne probleme na koje nailaze putnici. Bez tih informacija, haos bi bio mnogo veći.

30.06.2018.
(Dragoljub Lazić, službenik železnice u penziji)

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA