Wednesday, July 18, 2018

SRBIJA: U priči o modernizaciji Srbije najvažniji – ljudi


Tek što je otišla u penziju, Glavna železnička stanica opet je otvorila vrata. Nisu se nadležni preko noći predomislili i odustali od njenog zatvaranja, već je na stanici koja će ubuduće biti muzej otvorena multimedijalna izložba „Nastavljamo da pravimo dobre vesti” Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, povodom godinu dana rada vlade i ovog resora.

Hol u kome su se donedavno tiskali putnici pretvoren je u promotivni prostor gde su preduzeća koja su pod kapom ministarstva posetioce upoznavala sa svim onim što rade i grade. Na donedavnom drugom koloseku izložen je Titov „Plavi voz”.

Na ostalim kolosecima, njegovi naslednici – današnji savremeni vozovi. Perone ugašene stanice zauzela je mehanizacija koja se koristi za izgradnju saobraćajnica, ali i oprema koja se upotrebljava na putevima, železnici, u vazdušnom i vodnom saobraćaju…

Posetioci izložbe upoznali su se i sa neupadljivim, a važnim ljudima iz ovih sektora kao što su putari, železničari, piloti, inspektori, projektanti, geometri…


– Nismo slučajno baš na ovom mestu. Glavna železnička spaja sve najbolje iz prošlosti sa svim što želimo da napravimo u budućnosti. Ova stanica počela je da radi 1884. i tada je Beograd bio čuven po njoj, ona je bila simbol, najmodernija u Evropi, što verujem da će biti i „Prokop” – istakla je potpredsednica vlade i resorna ministarka Zorana Mihajlović dodajući da je cilj izložbe da se „pokaže pređeni put, ali i da se ukaže na puteve koje tek treba da pređemo”.

– Ova stanica simbol je svega toga. Srbija je i tada i sada morala da se povezuje sa drugim zemljama i da se modernizuje. Kao i pre više od 100 godina, i danas je važno da stvorimo prostor za stručnjake, pre svega za mlade. Da i danas neko takav dobije šansu kao što je inženjer Dragutin Milutinović dobio šansu da projektuje ovu stanicu – istakla je Mihajlovićeva napomenuvši da su u priči o novim putevima i prugama najvažniji upravo ljudi.


– Na ovoj izložbi želeli smo da predstavimo sve što radimo, ali pre svega ljude koji grade Srbiju. Oni su najvažniji resurs i zato pozivam i druge stručnjake da nam se pridruže – naglasila je Mihajlovićeva.

Postavku, čijem otvaranju su prisustvovali i gradonačelnik Zoran Radojičić, predstavnici diplomatskog kora i privrednici, građani će moći da pogledaju u toku ove nedelje.

02.07.2018.
(politika.rs)

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA