Wednesday, July 18, 2018

SRBIJA: Pruga u istoriju, opasne materije kroz tunele


Rešenje za ukidanje koloseka ispod Kalemegdana jeste izgradnja obilaznice Beli Potok – Vinča – Pančevo, koja nije prioritet.

romene u krvotoku Beogradskog železničkog čvora nisu se okončale gašenjem Glavne železničke stanice i selidbom putničkog saobraćaja na „Prokop”. Od 1. jula obustavljen je železnički saobraćaj na pruzi Beograd Glavna – Pančevački most.

U istoriju tako odlazi i pruga oko Kalemegdana kojom su se prevozile opasne materije. Kako je nedavno za naš list istakao gradski urbanista Milutin Folić, urađene su i studije i utvrđeno je da vozovi koji su išli oko Kalemegdana ubuduće mogu da koriste tunele u Beogradu i to noću kada ne saobraća „BG voz”.

Kompletno rešenje problema prevoza opasnih materija, kako je juče istakla ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, biće utvrđeno za nekoliko meseci.

– Radimo na tome najbrže što se može. Suština izmeštanja Glavne železničke stanice jeste i bila da rešimo pitanje prevoza opasnih materija – naglasila je Mihajlovićeva.

Kao privremeno rešenje za prolaz teretnih kompozicija, inače, utvrđena je obilazna pruga Pančevo – Orlovat – Novi Sad koja je prethodnih meseci obnavljana. Odavno je poznato da je trajno rešenje ovog problema izgradnja obilaznice Beli Potok – Vinča – Pančevo, ali za nadležne njena gradnja nije prioritet.

Jedan od glavnih razloga je što je taj projekat težak više od pola milijarde evra, a drugi, kako je naglasio Folić, što bi se ta obilaznica gradila za svega dvadesetak vozova dnevno, koliko ih trenutno prolazi. Ali, od obilaznice se, po svemu sudeći, ne odustaje. Kako su kazali u „Infrastrukturi železnice Srbije”, u toku je dorada projekta da bi se na adekvatan način našla rešenja drumske i železničke obilaznice.

Ono što je mnogo više u centru pažnje korisnika železnice u Beogradskom čvoru jeste nedovršeni „Prokop”, nova glavna stanica. Ne jenjavaju kritike putnika na sve ono što „Beograd centru” nedostaje. Ministarka Mihajlović ne spori da nova centralna stanica tek treba da bude kompletirana, ali podseća da, pošto je reč o obimnom projektu, mora da se radi po prioritetima.

Jedan od vodećih nedostataka „Prokopa” je što nema sređenu staničnu zgradu i na nju putnici ne treba da računaju bar još dve i po godine. Veliki problem je i što je „Beograd centar” pušten u funkciju bez liftova i pokretnih stepenica neophodnih prvenstveno putnicima sa invaliditetom i u kolicima. Za pokretne stepenice i liftove već su namešteni svi otvori, ali su oni privremeno konzervirani dok ne bude izgrađena stanična zgrada.

Mihajlovićeva je napomenula da su liftovi i pokretne stepenice prioritet.

– Na tome se radi, ali potrebno je vreme da se sve uredi da bi „Prokop” postao jedna od najmodernijih železničkih stanica u Evropi. Biće sagrađeni i tržni centri, ali to je komercijalni deo koji se dogovara sa privatnim investitorima – ukazala je ministarka.

04.07.2018.
(politika.rs)

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA