Wednesday, July 18, 2018

SRBIJA: Od danas će iz Prokopa dnevno saobraćati 195 vozova


Kroz stanicu Beograd Centar dnevno prolazi 6 međunarodnih, 56 lokalnih i daljinskih, 90 vozova na lini BG Voza između Batajnice i Ovče i 33 voza na liniji između Prokopa i Resnika.

Glavna železnička stanica u Beogradu otišla je u istoriju, jer od danas za sve vozove u međunarodnom i unutrašnjem putničkom železničkom saobraćaju polazna i dolazna stanica Beograd Centar u Prokopu.

Izuzetak su samo dva para međunarodnih vozova koji saobraćaju između Beograda i Bara, koji su još od 16. juna preusmereni u Železničku stanicu Topčider.

Od danas u stanici Beograd Centar u Prokopu dnevno će saobraćati 195 vozova, i to: 16 međunarodnih, 56 lokalnih i daljinskih, 90 vozova na lini BG Voza između Batajnice i Ovče i 33 voza na liniji BG Voza između Beograd Centra i Resnika.

Po prvi put vozovi će saobraćati između Vršca i centra Beograda, a biće po pet polazaka dnevno.

U saopštenju „Infrastruktura železnice Srbije” navodi se da je, nakon realizacije velikog broja aktivnosti, i železnička stanica „Vukov spomenik” u potpunosti pripremljena da od danas kroz nju dnevno prolazi 100 vozova, i to: 90 vozova na liniji BG Voza Batajnica - Ovča i 10 vozova na relaciji Beograd Centar - Vršac.

Voz iz Beograda za Budimpeštu koji je sinoć u 21.45 sati, ispraćen uz pesmu „A sad adio”, bio je poslednji polazak sa Glavne železničke stanice.

Železničko službeno mesto „Beograd - Glavna stanica” time je i zvanično zatvoreno, a zgrada iz 1884. godine će, kako je najavljivano, biti pretvorena u Istorijski muzej Srbije.

Mnogi su želeli da se fotografišu pored poslednjeg voza koji je krenuo sa Glavne železničke stanice ne skrivajući osmehe, ali i pokoji nostalgičan pogled, navodi „Blic”.

Voz za Bar će privremeno ići sa stanice Topčider zbog ukrcavanja automobila na voz, a u planu je da polazi iz Zemuna gde treba da bude završena stanica, kao trajno rešenje za polazak barskog voza.  

01.07.2018.
(Tanjug)

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA