Wednesday, July 18, 2018

SRBIJA: Železnički službenici kao domaćini


Putnici se još ne snalaze na peronima, ali u pomoć priskaču radnici na stanici. - Putnici zameraju što je javni prevoz sa nove centralne stanice redak i loš i što nema mapa grada sa usmerenjima.

iše putnika i vozova, uhodavanje, zbunjenost, snalaženje, predusretljivost, ali i pomoć na svakom koraku. Ove reči možda najbolje opisuju prva dva dana na stanici „Beograd centar” koja je minulog vikenda preuzela ulogu glavne železničke u prestonici.

„Prokop” na kome putnike umesto stanične zgrade dočekuje armatura na ploči, od prekjuče gašenjem Glavne u Savskom amfiteatru, sada opslužuje i međunarodne vozove.


Jasno je da je zbog toga svakodnevica stanice kod Maleškog brda postala znatno življa. Red vožnje je znatno duži neko do pre nekoliko dana, pa gotovo iz minuta u minut na njoj se smenjuju kompozicije domaćih i međunarodnih vozova sa onima iz sistema gradske železnice.

Prvo što upada u oči jeste da se putnici, koji dosad nisu imali potrebe da koriste ovu stanicu, za sada na njoj ne snalaze najbolje.

„Izvinite, molim vas, voz mi je na osmom koloseku. Sad sam bila dole na peronima, ali nije mi jasno kako da pređem, ne znam kako da nađem taj kolosek”, juče oko 10.15 na ulazu u samu stanicu pomoć od ostalih putnika tražila je starija gospođa.

„Gospođo, ne treba nigde oko stanice da tražite prolaz. Vratite se na perone i videćete stepenište koje vodi u pothodnike preko kojih se prelazi sa perona na peron. Sve je obeleženo. Inače, osmi kolosek vam je odmah pored ovih najbližih kad siđete”, vrlo detaljno je zbunjenoj gospođi objasnio radnik „Srbija voza”.

Da ovaj službenik železnice nije jedini koji izlazi u susret putnicima koji se još ne snalaze najbolje na „Prokopu”, naročito se videlo u peronskom delu. Na svakom koraku stanično osoblje strpljivo, uz široke osmehe dočekivalo je putnike, smirivalo ih i usmeravalo – železničari su preuzeli i ulogu vodiča. Najdinamičnije je bilo u čekaonici i na blagajnama „Prokopa”.

„Gospodine, imate dovoljno do polaska voza. Još nije postavljen, biće na šestom koloseku. Vidite, to vam je onaj kolosek tamo, samo treba da prođete ispod i za minut ste kod njega”, ukazivala je službenica jednom od putnika.

Savet koji železničko osoblje trenutno najviše ponavlja u „Beograd centru” jeste da putnici na info-tablama prate broj koloseka na kome je njihov voz, a ne broj perona na koji se izlazi. To je zaista važno da znaju jer na primer na peronu četiri čekaju putnici čiji vozovi polaze sa šestog i sedmog koloseka.

Kako se zbog većeg obima saobraćaja od pre dva dana putnici neprestano smenjuju na dve blagajne „Prokopa”, službenici na stanici su karte počeli da izdaju i u jednoj od kancelarija preko puta blagajni. U samoj čekaonici, čini se, ima dovoljno mesta za sedenje, što poslednjih godina nije bio slučaj na dosadašnjoj Glavnoj. Mesta za sedenje ima i na peronima, kojima kao i na staroj stanici neprekidno patroliraju policajci.

Jedna od prednosti nove stanice je i što na svakom peronu postoje elektronske info-table na kojima su istaknute informacije o broju prvog narednog voza koji će poći sa tog koloseka, ali i o relaciji, vremenu polaska i eventualnom kašnjenju, što takođe nije postojalo na staroj stanici.


Vrlo vidljivi info-panoi, info-table i znakovi sa usmerenjima postoje i ispred stanice. Nedaleko od ulaska u samu stanicu konačno je napravljeno i taksi stajalište koje je, kako saznajemo, osposobljeno posle dopisa „Srbija voza”.

Ali, neki bitni detalji, koji ne zavise od „Srbija voza”, ipak i dalje nedostaju novoj centralnoj stanici. Putnici oko same stanice još nemaju nijednu prodavnicu, kiosk i ugostiteljski objekat, što je postojalo na Glavnoj na Savskom trgu.

Na najbolji način nadležni, iako su to najavili, za sada nisu rešili pitanje veze javnim prevozom između „Beograd centra” i ostatka grada. Deo putnika, pre svega oni koji dolaze iz inostranstva, kako se juče moglo čuti na „Prokopu”, zameraju što je javni prevoz sa nove centralne stanice redak i loš, ali i što nisu istaknute mape grada sa usmerenjima.

02.07.2018.
(politika.rs)

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA