Sunday, January 17, 2016

SRBIJA: Ka Jadranu brzinom od 120 kilometara na čas

Srpska i ruska železnica potpisale ugovor o rekonstrukciji prve deonice pruge Beograd - Bar posle 40 godina. Radovi od Resnika do Valjeva počinju u martu, a planirano je da budu završeni najkasnije u aprilu 2017.

POSLE gotovo 40 godina od završetka izgradnje pruge Beograd - Bar, sledeće godine će početi rekonstrukcija prve deonice ove važne saobraćajnice. Ugovor o obnovi dela pruge od Resnika do Valjeva, duge 77 kilometara, juče su potpisali Goran Maksić, generalni direktor "Infrastrukture Železnica Srbije" i Sergej Pavlov, generalni direktor kompanije ruskih železnica "RŽD internešnel".

Ceo projekat obnove pruge Beograd - Bar, u dužini od 287 kilometara, finansiraće se sredstvima iz ruskog kredita. Radovi na deonici koja se prva obnavlja koštaće 80 miliona dolara, a majstori na prugu stižu već u martu 2016.

- Planirano je da se rekonstrukcija završi u aprilu 2017. godine, nakon čega će brzina vozova sa sadašnjih između 30 i 50 kilometara na sat biti podignuta na 120 kilometara na sat - rekao je Goran Maksić. - To je prva deonica barske pruge kroz Srbiju koja će biti obnovljena i modernizovana.

Milutin Ignjatović, generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP, kazao je da se predugo čekalo na rekonstrukciju pruge, jer je generalna obnova uglavnom neophodna već posle 20 do 25 godina.

- CIP je uradio projekat kompletnog generalnog remonta do Valjeva - napomenuo je Ignjatović. - Kada se završe radovi, vratiće se brzine vozova do 120 kilometara, za koje je prvobitno i projektovana pruga. Zbog izuzetno teških uslova i brdsko-planinskih predela, ne mogu se postići veće brzine. Sa 254 tunela i 234 mosta, ovo je najkomplikovanija pruga u Evropi.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i penzioner Slavoljub Potić, koji je upravljao lokomotivom koja je prva ušla u barsku luku, 6. juna 1976. godine.

- U prvoj turi vozio sam novinare, a nekoliko dana kasnije sam bio mašinovođa kompozicije koja je išla ispred "Plavog voza" u kojem je putovao Josip Broz Tito - ispričao je Potić. - Voleo bih da posle toliko godina konačno putujemo i renoviranom prugom.

STIŽU PRVA DVA VOZA
DIREKTOR "RŽD internešnel" je najavio da će 15. decembra iz Moskve za Beograd krenuti prva dva voza koje je Srbija kupila od "Metrovagonmaša". Ova kompanija će u narednom periodu isporučiti ukupno 27 kompozicija, koje su kupljene sredstvima iz ruskog kredita od 100 miliona dolara.

Sergej Pavlov je naglasio da se isporuka prva dva voza realizuje čak dva meseca pre roka.


11.12.2015
(novosti.rs)

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA