Sunday, January 24, 2016

SRBIJA: Ušteda na prugama zbog jeftine struje

"Železnice Srbije" u 2015. ušparale mnogo više nego što su predvidele planom poslovanja. Znatne sume "sačuvane" smanjenjem broja radnika, ali i povoljnijim ugovaranjem cene energije.

"ŽELEZNICE Srbije" uštedele su lane više nego što su planirale. U 2015. godini ušparale su oko 19 miliona evra, pa se u njihovoj kasi tako našlo dva miliona evra više, nego što je predviđeno planom ušteda.

To se čulo na jučerašnjem sastanku ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović sa Tonijem Verheijenom, šefom Svetske banke u Srbiji.

Prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, najveće uštede u poslovanju tog javnog preduzeća ostvarene su smanjenjem broja zaposlenih. Prirodnim odlivom broj železničara je smanjen za 301. Znatne sume zaposleni u železnici uspeli su da "sačuvaju" i povoljnijim ugovaranjem cene struje sa Elektroprivredom Srbije.

Na jučerašnjem sastanku istaknuto je da od razdvajanja "Železnica Srbije" na četiri nezavisna preduzeća u avgustu prošle godine, preduzeće za prevoz robe železnicom, "Srbija kargo", posluje bez državnih subvencija.

- Tako će i ostati - istakla je ministarka Mihajlović. - Reformu železnica započeli smo prošle godine, a ovo je kritična godina za nastavak.

Prema najavama, do 28. januara biće završen i popis imovine svih železničkih preduzeća kako bi dalje poslovanje nastavila sa čistim bilansima.

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Verheijen je ocenio da je postignut značajan napredak u reformama železnice i poručio da je ta banka spremna da uradi sve što je potrebno kako bi se reforme sprovele do kraja.

Kako je naglašeno, "Železnice Srbije" će zajedno sa Ministarstvom do kraja 2017. godine napraviti spisak svih neisplativih železničkih linija i ponuditi rešenje za njih. Među mogućim rešenjima ovog problema spominje se da neisplative linije sufinansiraju lokalne samouprave.

SASTANKU ministarke Mihajlović sa šefom Svetske banke Tonijem Verhijenom prisustvovali su i direktori železničkih i putarskih preduzeća. Oni su predstavnike Svetske banke informisali o realizaciji aktivnih projekata na Koridoru 10 i o Projektu rehabilitacije 1.100 kilometara puteva u Srbiji, čiji je jedan od finansijera i Svetska banka.

22.01.2016.
(novosti.rs)

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA