Sunday, December 6, 2015

SRBIJA: Železnice živnule, vozovi jure 120 km/h

Na pruzi Sopot Kosmajski - Kovačevac, deonici železničkog Koridora 10, brzina saobraćaja vozova je povećana sa 30 na 120 kilometara na sat.

Deonica Sopot Kosmajski - Kovačevac je duga 18, 4 km, a vrednost radova je 11, 8 miliona dolara i oni su finansirani sredstvima ruskog kredita namenjenog Srpskoj železnici ukupne vrednosti 800 miliona dolara.

"Konačno Srpske železnice staju na svoje noge i posle 20 godina mi možemo da kažemo da ćemo u naredne tri godine modernizovati 500 kilometara pruga u Srbiji", poručila je na otvaranju pruge potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović.

Ona je takođe istakla da je vrednost trenutnih železničkih projekata veća od jedne milijarde evra.

"Dragi železničari, čestitam vam vaš dan i nadam se da ćemo ga još dugo slaviti i svake godine otvarati modernizovane i novoizgrađene pruge" ,rekla je Mihajlovićeva.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin je najavio da će za oko nedelju dana u posetu Srbiji doći novi predsednik Ruskih železnica Oleg Belozjorov, koji će prisustvovati otvaranju saobraćaja na još jednoj deonici koja se finansira ruskim kreditom, od Rume do Golubinaca.

On je rekao da radovi koji se finansiraju ruskim kreditiom teku po planu, a na nekim mestima i bolje od predviđene dinamike, kao i da je primetno da postoji visok profesionalizam.

Čepurin je podsetio da kompanija "RŽD internešena" pomaže i obnovu škola duž pruga koje se grade, kao i da su već obnovljene dve osnovne škole u Pančevu i Golubincima.

Zamenik direktora "RŽD internešenal" Mansurbek Sultanov izrazio je očekivanje da će narednih dana biti potpisan ugovor za modernizaciju još tri deonice na Koridoru 10 na jugu Srbije.

On je istakao da Ruske železnice kvalitetno izvode radove i ispunjavaju predviđene rokove i da će tako biti i u narednom periodu.

Sultanov je istakao da pruge spajaju ne samo železnice, već i narode, kao što je to slučaj sa Srbijom i Rusijom.

Generalni direktor preduzeća Infrastruktura železnice Srbije Goran Maksić je rekao da bi i radovi na tri deonice na jugu Srbije trebalo da počnu krajem februara ili početkom marta.

Maksić je rekao da je brzina vozova na deonici Sopot Kosmajski - Kovačevac povećana na 120 km na čas, čime je znatno skraćeno putovanje.

Prema njegovim rečima, po završetku rekonstrukcije te pruge predviđeno je da njome saobraća oko 70 vozova dnevno.

On je rekao da se završetkom radova na toj pruzi stvaraju uslovi da već 1. oktobra počnu radovi i na rekonstrukciji deonice Mala Krsna - Velika Plana u dužini od 29,5 km.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je izrazio očekivanje da će u decembru početi radovi na modernizaciji pruge Stara Pazova - Novi Sad, kao i da bi obnova Barske pruge mogla da počne 2016. godine.

On je rekao da je okvirni plan za otvaranje pruge Ruma-Golubinci 22. septembar ove godine. Sve deonice se, podsetio je, finansiraju sredstvima ruskog kredita.

Rekonstrukcija pruge Sopot Kosmajski - Kovačevac je započeta 6. aprila ove godine, a modernizacijom je bila obuhvaćena

kompletna građevinska i elektrotehnička infrastruktura na toj deonici.

15.09.2015
(b92.net)

1 comment:

  1. Sve je to super a kad če više Beograd do Tabanovca da postigne tu brzinu????Od Vranja do Beograda se vozimo nepunih 7 sati bee dokle više

    ReplyDelete

STATISTIKA