Saturday, December 5, 2015

TURSKA: Cela Turska će biti pokrivena železničkom prugom

Pred železničkim saobraćajem u Turskoj su gigantski koraci i projekti od nepojmljive važnosti. Zamenik generalnog direktora Turskih državnih železnica (TCDD), Ismail Murtazaoğlu, izjavio je da će svi delovi Turske biti povezani brzom železnicom. 

Pred železničkim saobraćajem u Turskoj su gigantski koraci i projekti od nepojmljive važnosti. Turska će, naime, u predstojećem periodu dodatno ubrzati započete projekte s ciljem proširivanja železničke mreže.

Istok i zapad, kao i sever i jug Turske, biće spojeni brzom železničkom prugom (YHT), što je i jedan od ciljeva turske vlade za 2023. godinu, potvrdio je zamenik generalnog direktora TCDD, Ismail Murtazaoğlu.

Prema njegovim rečima, do sada je instalirana železnička infrastruktura dužine 1520 kilometara, namenjena brzim vozovima. Osim toga, u toku je konstrukcija dodatne železničke pruge u dužini od hiljadu kilometara, a istovremeno teče i faza projektovanja dodatnih 12 hiljada kilometara brzotračne pruge. 

Ministarstvo prometa će pokrenuti 13 tenderskih proceruda u 2016. i četiri u 2017. godini. Pretpostavlja se da će u železnice do kraja 2015. godine biti uloženo oko 8,8 milijardi turskih lira. 

Murtazaoğlu je otkrio i da je u planu železnička linija koja će biti direktno povezana sa projektom izgradnje trećeg mosta preko Bosfora, u Istanbulu. Za taj projekat je u pripremi tenderska procedura. Murtazaoğlu je osim toga dao i nekoliko informacija o narednom periodu:

"Planirana je železnička veza sa trećim mostom. Priprema tendera za izgradnju će se nastaviti, a jedan deo će biti spreman do kraja ove godine. Cela linija Ankara-Sivas je u fazi izgradnje. Završeno je oko 150 kilometara pruge, od ukupne dužine od oko 405 kilometara. Pri kraju smo i sa zaključivanjem tendera za liniju između Ankare i Kirikkalea, na dužini od 40 do 50 kilometara. "

Među ciljevima za 2023. godinu je i železnička linija koja će spajati sever i jug Turske, te linija koja će spavati zapadni i centralni deo Anadolije. Za te potrebe će biti razvijena železnička mreža dužine najmanje 12 hiljada kilometara.

Murtazaoğlu je rekao da će 52 odsto turskog stanovništa imati na raspolaganju brze i ekspresne vozove. "Moramo poboljšati postojeće linije. Bilo je pruga koje nisu održavane skoro 80 godina, pa smo ih renovirali. S time je počelo jačati i naše poslovanje."

Ove godine će početi i tender za osiguravanje električnog napajanja linije koja će povezivati Yenişehir, u Bursi. Osim toga, nastaviće se radovim na projektu izgradnje železničke infrastrukture na liniji Kayseri-Antalya, čiji završetak se očekuje u drugoj polovini 2017. godine.

Murtazaoğlu je na kraju kazao kako se Turska nalazi u sred "teretnog koridora" i uz ulaganja u infrastrukturu može ostvariti značajan profit, zahvaljujući njenom geografskom položaju.

07.11.2015
(trt.net.tr/srpski)

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA