Monday, December 21, 2015

SRBIJA: Očajna higijena u Železnicama Srbije, radnici raznose fekalije po zgradi!


U toaletima u ovom državnom preduzeću neverovatno smrdi, upotrebljeni papir vuče se po podu, sve se lepi za obuću i tako se bakterije šire po objektu.

Zaposlenim radnicima u upravnoj zgradi „Železnica Srbije“ preti zaraza!

Na fotografijama do kojih je došao Kurir vide se toaleti u zgradi „Železnica“ u centru Beograda, koji danima nisu čišćeni. Fekalije i upotrebljeni toalet-papir vide se svuda, zbog čega se zaposleni lako mogu zaraziti i navući teške bolesti. Opasnost po zdravlje bukvalno vreba na svakom koraku, a zaposleni toga kao da nisu svesni.

Problem je, kako saznajemo, novac, jer ovo državno preduzeće, koje je i veliki gubitaš, nema sredstava da plati čistačice, odnosno redovno održavanje toaleta.

Higijena nikakva

- U ovoj zgradi su smeštene tri firme povezane sa „Železnicama Srbije“, ali zbog finansijskih problema samo jedna od njih plaća održavanje, pa je njihov toalet uredan i koriste ga i zaposleni iz druge dve firme. Toalet te dve firme je u očajnom stanju. Od smrada skoro da ne može ni da se uđe... WC šolje su umazane fekalijama, upotrebljen papir je svuda, kante su pune otpada, a u pisoarima se čak nalazi i bačen kancelarijski papir. Strašno je na koliko niskom nivou je higijena u jednom državnom preduzeću - priča izvor Kurira i dodaje:
- Svaka upotreba toaleta je, takoreći, rizik jer zaposleni lako mogu da se zaraze. Fekalije se na obući raznose po firmi, čime se bakterije množe, a to na kraju dovodi do raznih zaraznih bolesti. Radnici možda nisu ni svesni u kakvom leglu zaraze rade.

U „Železnicama“ kažu da njihovu poslovnu zgradu održava državno Društvo za održavanje zgrada, a na njihov rad nemaju zamerke.
- Obim i vrsta posla definisani su ugovorom, u skladu s potrebama i materijalnim mogućnostima, ali su dovoljni da se održi higijena objekta - odgovorili su oni, a u Društvu koje je zaduženo za higijenu nisu odgovarali na naše pozive.


Ešerihija koli vreba

Doktorka Nevenka Dimitrijević kaže da su neuredni toaleti veliki izvor zaraze.
- To je veliki izvor infekcija i tu najpre vreba bakterija ešerihija koli. Potrebna je veća higijena, da se redovno čiste toaleti, da su na raspolaganju ubrusi i toalet papiri, što vrlo često ustanove nisu u mogućnosti da pruže. I onda se rizikuju velike infekcije i zaraze - kaže ona.

Inače, podsetimo, ovo nije prvi put da ovo državno preduzeće ima problema s higijenom. Pre nekoliko meseci društvene mreže su preplavile fotografije iz toaleta u vozovima, gde se videlo da su klozeti u potpunosti umazani fekalijama. Ovakvu aljkavost tada su pravdali činjenicom da su toaleti tehnički neispravni. Takođe, pre nekoliko godina je i sanitarna inspekcija podnela protiv „Železnica“ zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog loše higijene na pojedinim stanicama u provinciji.

21.12.2015
(kurir.rs)

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA