Friday, December 25, 2015

SZERBIA: 2018-ra elkészül a Belgrád–Budapest vasútvonal

A szerbiai polgárok már 2018-tól használatba vehetik majd a Belgrád és Budapest közötti modernizált vasútvonalat, jelentette ki ma Újvidéken Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő. A vasútvonal korszerűsítési és kiépítési projektumának ünnepélyes bemutatásán a miniszterelnök közölte: megállapodás született arról, hogy 2018-ban az Újvidék és Belgrád közötti szakaszt is át kell adni.
„Ez egy nagy dolog az országunk számára. Mindent befejezünk két és fél év alatt. Várakozásaim szerint a kínai és magyarországi kollégákkal együtt jutunk el Belgrádból Budapestre, hogy megmutassuk, mi mindent lehet elvégezni, ha az emberek elkötelezettek”, hangoztatta Vučić.
Szavai szerint ez a vasútvonal két baráti ország népét, Szerbia és Magyarország polgárait köti össze, továbbá Szerbiát Nyugat-Európával, Magyarországot pedig Európa déli és keleti részével.
„Szégyen, hogy 1884 óta nem tettünk előrelépést ezen a területen”, jegyezte meg, s rámutatott arra, hogy a vasútvonal elkészülése után lakott terülten 120, nyílt terepen pedig 180 kilométeres óránkénti sebességgel haladnak majd a szerelvények.
„Szerbia egy olyan ország lesz, amely büszke lehet a saját vasútvonalára és közlekedési infrastruktúrájára”, hangoztatta. Megjegyezte továbbá, hogy a fenntarthatósági tanulmányok nem a jelenlegi valós állapotot mutatják be, hiszen az új vonatok megérkezése óta jelentős mértékben nőtt az utasok száma.


Mint ismeretes: a mintegy 350 kilométeres szakaszból 184 kilométernyi Szerbiában, 166 kilométernyi pedig Magyarországon található. A korábbi bejelentések szerint a modernizációt követően kevesebb mint három óra alatt lehet majd eljutni az egyik fővárosból a másikba. A modernizációs projektumot Kínával együttműködésben realizálják, összértéke mintegy 1,1 milliárd euró.

25.12.2015
(vajma.info)

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA