Friday, December 11, 2015

SRBIJA: "Vozovi nam više ne idu 35 nego 120 km/h"

Vlada Srbije predstavila je Knjigu najvažnijih infrastrukturnih projekata koje će Srbija realizovati, a čija je ukupna vrednost skoro 15 milijardi evra.

Predstavljajući projekte, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je navela da je reč o projektima koji se trenutno realizuju, koje će Srbija nastaviti i koji će početi narednih godina, kako bi Srbija postala moderna zemlja.

Ona je rekla da je ove godine izgrađeno 90 kilometara autoputeva, da je rehabilitovano više od 100 kilometara puteva, kao i da vozovi na prugama u Srbiji više ne idu kao ranije, 35 kilometara na sat u proseku, već brzinama od 120 kilometara.

Mihajlović je ponovila da će putni Koridor 10 biti završen tokom naredne godine, a najkasnije 2017. godine, da se takođe očekuje završetak gradnje dela Koridora 11, od Ljiga do Preljine, u 2016. godini, koji spaja Srbiju sa Crnom Gorom.

Ona je dodala da će naredne godine biti rehabilitovano više od 100 kilometra puteva, da će se raditi na modernizaciji pruge Beograd - Budimpešta.

Mihajlović je istakla da će se raditi i na poboljšanju položaja žena i osetljivih grupa u Srbiji, a posebno Roma i Romkinja.

Okupljenima se obratio i predsednik Saveta stranih investitora Uve Fredhajm, koji je čestitao na knjizi i pozdravi fokusiranost Vlade Srbije na realizaciju infrastrukturnih projekata.

Prema njegovim rečima, razvoj industrije zavisi od transporta i infrastrukture, a, na tom polju se, kako je rekao vidi napredak.

"Imamo izazov. Imamo sada pozitivan razvoj, ali treba biti ambiciozan jer predstoji veliki posao. Ova knjiga pokazuje tu ambiciju", istakao je Fredhajm.

10.12.2015
(b92.net)

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA