Tuesday, December 8, 2015

SRBIJA: Trainspotting Dimitrovgrad

Pošto često putujem i fotografišem železnicu, kao aktivan vozoljubitelj odlučio sam da krenem u obilazak krajeva Srbije koje još uvek nisam stigao obići.

Ja i moj drug smo se uputili u jugoistočni deo zemlje, odnosno u Dimitrivgrad. Krenuli smo iz Beograda vozom br.293 koji saobraća  na relaciji Beograd-Sofia. Polazak je bio u 22:05h. Dok je lagano  voz ulazio u sve kasniju noć, u vozu smo primećivali razne  putnike, bilo je i onih koji su bili u alkoholisan stanju pa su se raspravljali sa kondukterima.
Dolazimo u Niš sa oko 20 minuta kašnjenja, tu je umesto lokomotive 441 na čelo voza došla lokomotiva 661 zato što dalje pruga ka Dimitrovgradu nije elektrificirana.

U vozu nije bilo više ok dvadesetak putnika, i uglavnom  su svi spavali, put je tekao bez problema.

Oko 6h ujutru dolazimo u Dimitrovgrad, i pošto smo stigli pokušali smo da napravimo par snimaka u blizini stanične zgrade, ali nas radnik iz obebeđenja upozorio da se pomerimo. Pošto smo malo sačekali da se razdani, krenuli smo na otvorenu prugu. Stalno smo pomišljali da neće biti vozova i da ništa nećemo fotografisati, međutim, imali smo sreće, nakon 10 minuta čekanja ispred ulaznog signala, naišao je teretni voz sa 661 kojeg smo fotografisali. Nije prošlo mnogo vremena kad eto čuda, eto još jednog voza! Nakon što smo i njega fotografisali, odlučili smo da nešto  pojedemo, i to smo učinili u jednom malom restoranu u centru, cene su sasvim pristoje,  niže svakako   nego u nekim delovima zemlje shodno razvijenosti ovog kraja. Posle obroka malo smo prošetali centrom grada, koji je dobro uređen,  Dimitrovgrad nije  nešto posebno veliki, ali jer ipak u centru lep sa starim zgradama, koje je prijatno gledati, dok se ulicama čuje najčešće srpski i bugarski jezik. U stanici smo uočili  teretni voz sa 2 BDZ lokomotive koji smo uslikali a kasnije smo uslikali i još jedan teretni voz u centru grada.

Sve u svemu, zadovoljni smo bili sa „ulovom“, a čak nas je i mašinovođa iz putničkog voza pozdravio „lajkom“.

Nazad smo išli putničkim do Niša i načuli se ranih priča vezanih za ondašnji mentalitet pa i po malo nasmejali. Ja sam produžio od Niša putničkim do Beograda, putovanje je bilo malo teško pregurati jer je elektromotorni voz 412 grejao i previše.

08.12.2015
(Nemeš Nikola)

2 comments:

STATISTIKA