Wednesday, November 25, 2015

SRBIJA: Pruga Beograd–Budimpešta za dve godine

Počeo Samit šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Kineski premijer Li Kećang najavio da će gradnja pruge za velike brzine između Beograda i Budimpešte početi do kraja godine. Srbija je vodeća zemlja u regionu u realizaciji infrastrukturnih projekata sa Kinom, ističe premijer Aleksandar Vučić.

Otvarajući Četvrti samit šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, premijer Kine Li Kećang rekao je da će saradnja Kine i zemalja CIEZ uneti novo svetlo i da mora biti usmerena na budućnost.

Kineski premijer je naglasio da postoji nekoliko prioriteta o kojima će se na ovogodišnjem Samitu razgovarati, među kojima su definisanje mape puta za unapređenje saradnje, promovisanje sinergije u izgradnji infrastrukture, formiranje investicionog fonda sa 10 milijardi dolara i proširenje trgovine poljoprivrednim proizvodima iz zemalja CIEZ.

Li je naglasio da Kina želi da unapredi saradnju sa centrima zemalja CIEZ putem unapređenja razvoja malih i srednjih preduzeća, jačanja saradnje u oblasti zdravstva, šumarstva, ali i turizma, istakavši da je neophodno zajednički promovisati zemlje CIEZ kako bi kineski turisti češće posećivali te destinacije.

Prethodno je Li otvorio Ekonomsko-trgovinski forum, gde je rekao da trgovinska razmena između Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, uprkos ekonomskoj krizi u svetu, beleži rast, kao i da postoji veliki potencijal za dalje unapređenje ekonomskih odnosa. Li je rekao da je Kina na putu da ove godine ostvari ciljani ekonomski rast od sedam odsto.

"Trgovinska razmena između Kine i 16 zemalja dostigla je rekord od 60 milijardi dolara i to je rekordna cifra čak i za nas Kineze. Izvoz iz vaših zemalja u Kinu se povećao za 70 odsto od početka saradnje. Mi vam nudimo tehnologiju i eksperte, a nama su potrebni vaši poljoprivredni proizvodi", rekao je Li.

Naglasio je da je veliki broj kineskih kompanija raspoložen da investira u zemljama CIEZ, kao i da Kina želi da kompanije iz tih zemalja više investiraju u Kini. "U Srbiji sam nedavno prisustvovao otvaranju mosta i to je prvi veliki projekat u zemljama CIEZ. Želimo da ih bude više", zaključio je Li Kećang.

Sinhua prenosi da je Li rekao i da će pruga između prestonica Srbije i Mađarske biti završena za dve godine. Prema njegovim rečima, novom prugom će se putovati između Beograda i Budimpešte više nego dvostruko brže.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je govoreći na Samitu istakao da se Srbija među prvim zemljama kandidovala da bude korisnik kreditne linije od 10 milijardi dolara za unapređenje saradnje Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope.

Učesnicima se obratio i mađarski premijer Viktor Orban, koji je Samit iskoristio kao priliku da apeluje na kineske lidere da podrže napore EU u borbi protiv terorizma posle smrtonosnih terorističkih napada u Parizu.

Trodnevnu posetu Kini premijer Vučić je započeo jutros obilaskom Industrijskog parka u gradu Sudžou i posetom fabrici autobusa "Hajger".

Premijer je za RTS izjavio da je Samit velika prilika za Srbiju, da smo mi kao zemlja počastvovani, a on dobio priliku da govori pred predsednikom Kine Si Đinpingom i premijerom Li Kećangom.

24.11.2015
(rts.rs)

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA