Tuesday, November 17, 2015

SRBIJA: Intenzivirane popisne aktivnosti - rok za izveštaj 16. novembar

Izveštaj Miosava Sarića, koordinatora za obradu dostavljene popisne dokumentacije, usvojen je kao kvalitetan i završen u zadatom roku. Centralna popisna komisija zadužena je da do 16. novembra na osnovu ovog izveštaja pripremi Elaborat i dostavi ga najpre Odboru direktora „Železnica Srbije“ ad na razmatranje, a zatim i Skupštini „Železnica Srbije“ ad na usvajanje.

Komisija za popis i Komisija za izradu deobnog bilansa zaduženi su da i dalje nastave zajednički rad, kako bi deobni bilans po društvima uspešno bio završen i novoformirane železničke kompanije počele da od januara 2016. godine da rade bez opterećenja u poslovanju, - zaključio je Zoran Anđelković, predsednik Skupštine „Železnica Srbije“ ad, na sastanku koji je 6. novembra održao sa rukovodstvima četiri železničke kompanije.

Na inicijativu i po nalogu ministarke prof. dr Zorane Mihajlović, predsednik Skupštine „Železnica Srbije“ ad Zoran Anđelković određen je da koordinira saradnju skupština železničkih društava, ali i zajedničke aktivnosti rukovodstava četiri železničke kompanije po najznačajnijim pitanjima, kao što su popis i izrada deobnog bilansa.

U skladu sa ovim zaduženjem resornog Ministarstva, Anđelković je u proteklih dvadesetak dana održao nekoliko sastanaka, na kojima je bilo najviše reči o intenziviranju aktivnosti na završetku vanrednog, sveobuhvatnog popisa. Razlog za to bili su problemi koji su se pojavili prilikom izrade popisa, kao i brojne primedbe koje su na realizovane popisne aktivnosti bile upućene iz „Železnica Srbije“ ad.

Kako bi sve nejasnoće i problemi bili rešeni, Anđelković je sredinom oktobra zatražio angažovanje dodatnog broja zaposlenih na reviziji urađenih popisnih lista (kojih je bilo nešto više od 2.500), uz gotovo dnevno praćenje učinjenog. Tada je, pored ostalog, za koordinatora između Centralne popisne komisije i 16 resornih popisnih komisija imenovan Miosav Sarić, iz „Železnica Srbije“ ad.

Inače, Centralna popisna komisija formirana je Rešenjem koje su potpisali generalni direktori sve četiri železničke kompanije, a za njenog predsednika imenovan je dr Goran Radić, pomoćnik generalnog direktora iz „Železnica Srbije“ ad.

Centralna popisna komisija dobila je zadatak da sprovede sveobuhvatan vanredni popis celokupne pokretne i nepokretne imovine (poslovnih objekata,stanova, zemljišta, postrojenja, opreme, zaliha, inventara, investicionog materijala i opreme i slično),

obaveza i potraživanja „Železnica Srbije“ ad i da sravni stvarno stanje njene imovine sa knjigovodstvenim stanjem na dan 9. avgust 2015. Godine, kada su registrovane tri nove železničke kompanije.

Centralna popisna komisija u skladu sa tim rešenjem formirala je 16 resornih popisnih komisija, čijim delokrugom je obuhvaćena celokupna imovina srpskih železnica, počev od voznih sredstava, pruga i pružnih postrojenja, poslovnih zgrada i objekata, zaliha materijala, rezervnih delova i opreme, preko stanova, informatičke opreme, kancelarisjkog materijala, inventara i opreme, zemljišta, sudskih sporova, tehničke i projektne dokumentacije i investicija u toku, pa sve do istorijskog, umetničkog i muzejskog nasleđa, drumskih vozila, imovine kod drugih pravnih lica, u bivšim Republikama i na Kosovu i najzad tekućih i istorijskih obaveza i potraživanja.

10.11.2015
(PRUGA - LIST SRPSKE ŽELEZNICE)

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA