Thursday, November 12, 2015

SPORI SU, ALI IH VOLIMO - Evo zašto se neki ne odriču vozova ni po koju cenu

Od prošle nedelje novi “Štadlerovi” vozovi počeli su da voze i na jug, a već uveliko špartaju prugama Srema i Bačke. Klimatizovani su i udobni, ali ništa brži od onih starih.

Za brži železnički prevoz potrebno je još mnogo ulaganja u pruge. Ako se, na primer, zaputite ka Nišu brzim ili “inter siti” vozom putovaćete četiri sata i 12 minuta, dok je autobusu portrebno tri sata i deset. Ali ako krenete putničkim vozom ujutro u 7.20, do Niša nećete stići pre 12.56, što je oko pet i po sati vožnje. Možda je vozom najisplativije putovati u Novi Sad. Cena je znatno niža, polasci su češći u odnosu na druge destinacije, a putuje se tek petnaestak minuta duže nego autobusom koji ide auto-putem.

Postoje ljudi koji vole vozove i nikakva kašnjenja ni muke tokom putovanja neće ih naterati da izaberu autobus. Kažu, udobnije je, može da se ustane i prošeta. I jeftinije je.

- Moja supruga više voli autobus, a ja voz. Mi smo kontra. Idem kod sina u Novi Sad, a putujem iz Vranja. Pošto nema urednog prevoza vozom do Beograda došao sam autobusom, a do Novog Sada nastavljam vozom - kaže Čedomir Stanković.

Ljiljana Skubilović, studentkinja iz Novog Sada kaže da joj se ne dopada što do svoje kuće u Doboju mora satima da provede u autobusu. Danas je bila na sajmu knjiga i za put do Beograda izabrala je voz.

- Manje trucka nego autobus. Možeš da ustaneš kada ti se više ne sedi i ima toalet. Mislim da su i udobnija sedišta. Hvala bogu, ovi novi su došli, to je tako divno. Neka i kasni, uvek ću izabrati voz. Još je i jeftiniji - kaže Skubilovićeva.

Naši reporteri ušli su u tek uvedeni “inter siti” voz za Prijepolje. Nije bilo mnogo putnika, a voz je krenuo tačno na vreme, u 16.20.

- Vozom je konfornije do Prijepolja. Nikad nisam ni putovala autobusom, a dužina putovanja je ista. Dete voli da se vozi, obožava - priča Verica Šljukić sa bebom u naručju.

Iako su autobusi odavno mnogo popularniji od vozova, i dalje postoje linije na kojima im se, izgleda, ne isplati da rade zbog dobre veze železnicom.

- Do Kosjerića idem vozom jer ne postoji direktna autobuska linija. Već treći-četvrti put vozim se novim vozom i super je. Sada manje kasne nego ranije, a videćemo koliko će se ovaj lep ambijent zaržati - kaže Tijana Milivojević.


Vozom do Kraljeva i Kragujevca - moguće, ali komplikovano

Linije za Kraljevo i Kragujevac postoje, ali ne direktne. Trebaće vam mnogo stpljenja, sendviča, ali i sreće. Za Kragujevac ćete morati da presedate u Lapovu. Ako krenete putničkim vozom u 7.20 u Lapovu ste u 9.55, pod uslovom da voz ne kasni. Tu ćete čekati voz za Kragujevac, koji polazi u 11.15, a stuže u 12.08. Čitav put koji autobus pređe za nešto više od dva sata, odužiće se na četiri sata i 48 minuta. Malo vremena uštedećete ako kretene brzim vozom u 7.45 iz Beograda, koji po redu vožnje stiže u Lapovo i pre onog putničkog.

Ako želite u Kraljevo, najbolje je da presedate u Požegi. Brzi voz iz Beograda kreće u 9.10, a ceo put do Kraljeva traje četiri sata i 45 minuta, dok autobus stigne za 3 sata i 15 minuta.

28.10.2015
(blic.rs)




No comments:

Post a Comment

STATISTIKA