Sunday, November 22, 2015

BOSNA I HERCEGOVINA: Vladu RS ruše preko šina?

Rukovodstvo ŽRS tvrdi: I opozicija Srpske u organizaciji protesta železničara u Banjaluci. Uprava: Deo troškova za autobuse koji su prevozili protestante platila opozicija

OPOZICIJA u RS preko "Železnica Srpske" želi da sruši aktuelnu vladu, tvrde iz Uprave ŽRS, objašnjavajući da su se opozicionari umešali i u organizaciju prošlonedeljnih protesta železničara u Banjaluci, upravo iz tog razloga. Sindikalne vođe železničara, međutim, kažu da su to samo prazne priče i da nisu istinite.

Na sličan način kako to opozicija i vladajuće stranke u Republici Srpskoj u poslednje vreme rade, optužuju i prete jedni drugima, tako i železničari unutar ŽRS RS žive kao rogovi u vreći.

Prošlog petka, kad su u banjalučkom gradskom parku "Mladen Stojanović" protestovali radnici "Železnica Republike Srpske", tražeći od Vlade RS da reši nagomilane probleme u ovom sistemu od posebnog interesa za RS, ponovo se pominjao stečaj. Posredstvom svojih sindikalnih vođa zaposleni su izneli optužbe na račun Uprave za nepoštovanje Zakona o radu, Kolektivnog ugovora i neizvršenje sudskih presuda u korist radnika.

Kada se eho poruka sa tog skupa stišao, na površinu su isplivale nedoumice oko stvarnih motiva organizovanja ovog protesta, a sve je dobilo i političku konotaciju. Naime, iz Uprave su ustvrdili da opozicija u RS preko ŽRS želi da sruši Vladu Srpske. Pribavili su, tvrde, dokaze da su protesti ciljano organizovani u tu svrhu, precizirajući da je među protestantima bilo svega 37 radnika iz Doboja, 30 iz Prijedora, troje iz Novog Grada i neutvrđen manji broj iz Banjaluke.

Izražena je otvorena sumnja da je deo troškova za obezbeđenje autobusa za prevoz protestanata platila opozicija, a kao argument u Upravi navode da je u popodnevnim časovima u petak Policijskoj stanici Lazarevo u Banjaluci prijavljen incident.

- Obavešteni smo da su se sindikalisti i radnici verbalno, a zatim i naguravanjem, raspravljali oko toga da li su plaćena četiri, kako su tvrdili sindikalni predstavnici, ili pet autobusa, kako su tvrdili radnici - kažu u Upravi ŽRS.

Njihove tvrdnje opovrgavaju sindikalisti, nudeći dokaze da su autobusi plaćeni sa računa sindikalnih organizacija.

- Nije bilo nikakvih problema na skupu, ni nakon njega, posedujem spiskove svih koji su se odazvali, a samo je iz Doboja u autobusu bilo 57 železničara - izjava je predsednika Samostalnog sindikata mašinovođa Sime Cvjetkovića.

On je u ime ostalih kolega ukupno šest sindikalnih organizacija poručio da neće odustati od rešavanja višegodišnjih nepravilnosti u poslovanju Uprave. Naveo je da su presude u korist radnika pravosnažne i izvršne, ali umesto da se one sprovedu u delo, menadžment nepotrebno angažuje advokate i stvaraju "Železnicama RS" nepotrebne troškove.

NE ODUSTAJU

- Nećemo odustati od ostvarivanja zakonom datih prava kad je u pitanju isplata toplog obroka, kao i regresa koji radnicima nije isplaćen, a Uprava ga ima i dobijaju ga u ugovornim platama, što je krajnje nekorektno - kaže Simo Cvjetković.

19.11.2015
(novosti.rs)

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA