Wednesday, November 18, 2015

SRBIJA: Deobni bilans, aktivnosti u toku

Radna grupa za deobni bilans, na čijem čelu je Biljana Kovačević, pomoćnik generalnog direktora za ekonomske poslove u „Železnicama Srbije“ ad, a u kojoj je 26 predstavnika iz sva četiri železnička društva, počela je sa radom 1. oktobra i do sada održala nekoliko sastanaka.

S obzirom da popis nije bio završen, uglavnom je bilo reči o pripremnim aktivnostima. Tokom novembra Radna grupa za deobni bilans počela je razgovore o podeli službenih prostorija i kancelarija u poslovnoj zgradi srpskih železnica, u Nemanjinoj 6, u Beogradu.

Poslovna zgrada srpskih železnica, kao državna svojina u vlasništvu Republike Srbije, treba da bude podeljena između četiri železničke kompanije, s tim da će se iz raspodele izuzeti prostorije koje koristi Saobraćajni institut CIP, jer su „Železnice Srbije“ pravo njihovog korišćenja prenele na ovu svoju „ćerku-firmu“.

Ovih dana počeće razgovori o deobnom bilansu prema oblastima, kako pojedini popisi budu završeni. Tako će već ovih dana početi podela projektne i tehničke dokumentacije, investicija u pripremi i tekućih obaveza i potraživanja.

Zadatak Radne grupe je da izradi konačan Deobni bilans između „Železnica Srbije“, kao društva koje nastavlja da postoji i novih društava za infrastrukturu, prevoz robe i prevoz putnika, u skladu sa Zakonom o železnici, Pravilnikom o elementima železničke infrastrukture i drugim propisima.

Radna grupa treba da izvrši ponovni pregled nacrta deobnog bilansa i kriterijuma i principa za projekciju nacrta deobnog bilansa i na osnovu toga, a u skladu sa zakonom, propisima i direktivama Evropske Unije i rezultatiam potpunog i sveobuhvatnog vanrednog popisa imovine, obaveza i potraživanja „Železnica Srbije“ ad sačini i overi precizne liste za njihovu konačnu podelu na dan 9. avgust 2015.

Radna grupa za izradu konačnog Deobnog bilansa treba da izvrši proveru i korekciju principa podele u nacrtu Deobnog bilansa na osnovu kriterijuma podele datih u projektnom zadatku Svetske banke i Finalnom izveštaju Konsultantskog tima Evropske Unije od 1. septembra 2015. godine, polazeći od usklađenih interesa za održivost delatnosti sva četiri železnička preduzeća i posebno od toga da su tri novoosnovana železnička preduzeća osnovne delatnosti koje treba da se oslobode „non core“ imovine, istorijskih dugova i potraživanja, viškova zaposlenih i one osnovne imovine za koju procene da nemaju interesa i da to u konačnom deobnom bilansu striktno bude verifikovano kao imovina koja ostaje u „Železnicama Srbije“ad.

Nakon što konačni Deobni bilans overe i potpišu svi članovi ove Radne grupe, taj dokument biće upućen Agenciji za privredne registre, Direkciji za imovinu Republike Srbije, Ministarastvu za privredu i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Tako sačinjen konačni deobni bilans koristiće se kao početna pozicija u bilansima stanja sva četiri železnička društva i kao osnova za internu reviziju, koju će paralelno sa izradom sprovesti Centar za internu reviziju „Železnica Srbije“ ad, eksternu reviziju koju će uraditi revizorska kuća izabrana u postupku javne nabavke, kao i Državna revizorska institucija.


10.11.2015
(PRUGA - LIST SRPSKE ŽELEZNICE)

No comments:

Post a Comment

STATISTIKA